SARS-COV-2: Ανησυχητική η μετάλλαξη “διαφυγής” E484K

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι μια πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-COV-2 μπορεί να εξαπλωθεί και να μειώσει τις προσδοκίες από τις προσπάθειες εμβολιασμού. Η ελπίδα ήταν ότι η πανδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο με την βοήθεια του εμβολίου και των υψηλότερων θερμοκρασιών του καλοκαιριού, αλλά τώρα επικρατεί λιγότερη σιγουριά καθώς οι μεταλλάξεις μάλλον δεν θα σταματήσουν.  

Εικόνα κυττάρου που έχει μολυνθεί με σωματίδια του SARS-CoV-2. Τα σωματίδια του ιού είναι οι μικρές, σφαιρικές δομές, που βρίσκονται στην επιφάνεια του κυττάρου η οποία ωστόσο εμφανίζει επιμήκεις κυτταρικές προεξοχές σε σχήμα ράβδου.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια «μετάλλαξη διαφυγής» που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Η μετάλλαξη -που ονομάζεται E484K- βρέθηκε αρχικά σε κορωνοϊούς της Νότιας Αφρικής πριν από δύο μήνες. Αυτή η παραλλαγή έχει πλέον εξαπλωθεί σήμερα σε άλλες 12 χώρες.

Η Penny Moore, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων στη Νότια Αφρική, χαρακτήρισε τη μετάλλαξη “ανησυχητική”. «Φοβόμαστε ότι αυτή η μετάλλαξη μπορεί να έχει αντίκτυπο», είπε. Η E484K ονομάζεται μετάλλαξη διαφυγής επειδή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ξεφύγει από μερικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο. «Ανησυχώ», είπε ο Alex Sigal, ιολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Αφρικής.

Οι επιστήμονες που μελετούν τη μετάλλαξη E484K πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στο εργαστήριο για να δουν αν τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, οι θάνατοι σε ορισμένες χώρες έχουν αυξηθεί και αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις. Με βάση αυτά που έχουν δει μέχρι τώρα, λένε πως αμφιβάλλουν πολύ για το εάν η E484K θα καταστήσει άχρηστα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη -από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεταλλάξεις- να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ανησυχούν επίσης ότι η E484K μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός δείχνει την ικανότητά του να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Εάν αυτή η μετάλλαξη συνέβη μέσα σε λίγους μήνες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ίσως πιο προβληματικές. «Αυτός ο ιός μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα προς έναν αρκετά μακρύ δρόμο ανθεκτικότητας στα εμβόλια», δήλωσε ο Andrew Ward, ιολόγος της Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια. 

Για να τεστάρουν τα νέα στελέχη, οι ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ και αλλού εξέτασαν το πλάσμα από ασθενείς που ανέκαμψαν από τη νόσο Covid-19 για να δουν αν τα αντισώματά τους μπορούν να καταπολεμήσουν τη μετάλλαξη E484K και άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η E484K αντιστέκεται στην ικανότητα ορισμένων αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό.

Ενώ η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην E484K, οι επιστήμονες παρακολουθούν και άλλες μεταλλάξει. Το επόμενο βήμα είναι να τεστάρουν τις μεταλλάξεις έναντι των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τα εμβόλια -αυτό είναι η εργασία που κάνουν τώρα και ελπίζουν να ανακοινώσουν τα ευρήματα τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά ακόμη και αν η E484K -μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεταλλάξεις- καταλήξει να αποτελεί πρόβλημα, πιθανότατα δεν θα ξεφύγει από όλα τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια, δεδομένου ότι τα εμβόλια παράγουν πολλά αντισώματα.

Η ανησυχία είναι περισσότερο για το τι θα συμβεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται ξανά και ξανά. Θεωρητικά, ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται αργά. Αλλά εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο και όσο πιο πολύ μεταφέρεται από άτομο σε άτομο, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχτεί και να γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια. 

Δείτε επίσης