Aρτηριακή πίεση: Το στρέτσινγκ είναι πιο αποτελεσματικό από το περπάτημα

Oι διατατικές ασκήσειςή αλλιώς στρέτσινγκ (stretching) είναι ένας τρόπος άσκησης που ο καθένας μπορεί να κάνει. Oι διατάσεις είναι ασφαλείς όταν γίνονται σωστά.

Τώρα, μια μελέτη που έγινε από το University of Saskatchewan, στον Καναδά, βρήκε ότι το τέντωμα του σώματος είναι πιο αποτελεσματικό από το περπάτημα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη βρήκε ότι οι διατάσεις είναι καλύτερες από το γρήγορο περπάτημα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν υπέρταση. Το περπάτημα είναι από καιρό η συνταγή επιλογής των γιατρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Οι μειώσεις μειώσεις ήταν παρόμοιες με αυτές που βρήκαν άλλες μελέτες. Μια μετα-ανάλυση προγραμμάτων τεντώματος έδειξε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (−3,9 mm Hg) αλλά δυνητικά υψηλότερη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (-2,7 mm Hg) σε σύγκριση με τις μετα-αναλύσεις προγραμμάτων περπατήματος (μείωση σε συστολική αρτηριακή πίεση από -3,1 έως -4,1 mm Hg και μείωση σε διαστολική αρτηριακή πίεση από -1,5 έως -1,8 mm Hg).

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και ένας από τους κορυφαίους προληπτικούς παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη συνολική θνησιμότητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Physical Activity and Health και δείχνει ότι το τέντωμα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για άτομα που παλεύουν με υπέρταση.

“Όλοι πιστεύουν ότι το τέντωμα αφορά μόνο του μυς”, δήλωσε ο καθηγητής κινησιολογίας Phil Chilibeck, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Αλλά όταν τεντώνετε τους μυς σας, τεντώνετε επίσης τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους μυς, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρτηριών. Εάν μειώσετε την ακαμψία στις αρτηρίες σας, υπάρχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του αίματος”, είπε, σημειώνοντας ότι η αντίσταση στη ροή του αίματος αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το τέντωμα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που συγκρίνει το περπάτημα με το τέντωμα στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων.

Ο Chilibeck και οι συνάδελφοί του χώρισαν τυχαία 40 άνδρες και γυναίκες (μέση ηλικία 61 ετών) σε δύο ομάδες για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων: η μία ομάδα έκανε τέντωμα ολόκληρου του σώματος για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και η άλλη ομάδα περπατούσε γρήγορα για το ίδιο χρονικό διάστημα και με την ίδια συχνότητα.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υπέρταση σταδίου 1, στην αρχή της μελέτης. Πριν και μετά τη μελέτη, ο Chilibeck και οι συνάδελφοί του μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων για πάνω από 24 ώρες χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή -θεωρείται το χρυσό πρότυπο για την ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης μέτρησαν την πίεσή τους ενώ κάθονταν ή ήταν ξαπλωμένοι.

Το τέντωμα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και στους τρεις τύπους μέτρησης. Οι πεζοπόροι, ωστόσο, έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από τη μέση τους μέσα στις οκτώ εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που περπατούν για να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά και να προσθέσουν σε μερικές συνεδρίες το τέντωμα, σύμφωνα με τον Chilibeck. “Δεν θέλω οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από το περπάτημα λόγω της έρευνάς μας πιστεύοντας ότι δεν θα έπρεπε να κάνουν κάποια μορφή αερόβιας δραστηριότητας. Πράγματα όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το σκι αντοχής έχουν όλα θετική επίδραση στο σωματικό λίπος, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο στο αίμα”.

Ενώ το πρωτόκολλο της μελέτης είχε τους συμμετέχοντες να κάνουν στρέτσινγκ για 30 λεπτά κάθε φορά, ο Chilibeck υποψιάζεται ότι τα ίδια οφέλη μπορούν να επιτευχθούν κάνοντας μια συντομότερη ρουτίνα που δίνει έμφαση στις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες των ποδιών, ιδιαίτερα στους τετρακέφαλους. Η γιόγκα προκαλεί παρόμοιες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, είπε.

Η ομορφιά των εκτάσεων του σώματος, κατά τον Chilibeck, είναι ότι είναι εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου. Αν είστε στο έλεος του καιρού και έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις σας, π.χ. έχετε οστεοαρθρίτιδα, σκεφτείτε το στρέτσινγκ. Δεν απαιτεί μεγάλη δέσμευση χρόνου. “Όταν χαλαρώνετε το βράδυ, αντί να καθίσετε στον καναπέ, μπορείτε να κάτσετε στο πάτωμα και να τεντωθείτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση”, είπε.

Ο Chilibeck και οι συνάδελφοί του θέλουν να επεκτείνουν την έρευνά τους πέρα ​​από τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για να διερευνήσουν μερικούς από τους φυσιολογικούς παράγοντες πίσω από τους οποίους το στρετσινγκ μειώνει την αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα μπορεί να μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία και να προκαλεί θετικές αλλαγές στο νευρικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη που έγινε πρόσφατα βρήκε ότι ακόμα και το  παθητικό στρέτσινγκ (όταν παρέχεται μια εξωτερική δύναμη) βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Δείτε επίσης