Πρέπει τα εμβόλια να είναι υποχρεωτικά;

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Τα εμβόλια είναι ουσίες που προκαλούν στο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσεις αντίστοιχες με τους ιούς και τα μικρόβια, χωρίς όμως να προκαλούν ανάλογη νόσο. Τα αντισώματα που προκύπτουν προστατεύουν τον οργανισμό μας από ενδεχόμενη νόσηση όταν αυτός έλθει σε επαφή με το πραγματικό μικρόβιο

 Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα

Α. Εμβόλια παραδοσιακής τεχνολογίας

Τα εμβόλια αυτά περιέχουν αντιγόνα του παθογόνου οργανισμού, τα οποία εισερχόμενα στο αίμα προκαλούν έντονη ανοσοποιητική απάντηση, χωρίς να προκαλούν νόσο. Η γενικευμένη εφαρμογή εμβολίων κατά την παιδική ηλικία συνοδεύτηκε από μια σημαντική πτώση της επίπτωσης και των θανατηφόρων επιπλοκών σε μία σειρά από σοβαρά νοσήματα (ευλογιά, διφθερίτιδα κ.λπ.).

Β. RNA και DNA εμβόλια

Αποτελούν νέο τύπο εμβολίου και περιέχουν γενετικές πληροφορίες (DNA, RNA) που κωδικοποιούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) από ένα παθογόνο και απορροφώνται από το ανθρώπινο κύτταρο. Στη συνέχεια, τα κύτταρα είναι σε θέση να κατασκευάσουν ιικό αντιγόνο χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές πληροφορίες. Το  αντιγόνο, κατόπιν, προκαλεί την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή ανοσίας. Το εμβόλιο κατά του του κορωνοϊού είναι ουσιαστικά το πρώτο εμβόλιο ανάλογης τεχνολογίας που προορίζεται για μαζική χρήση. To χορηγούμενο mRNA στο εμβόλιο του κορονοιού μεταφέρει γενετικές πληροφορίες του αντιγόνου του ιού, διεισδύει στο κυτταρόπλασμα με αποτέλεσμα, τα κύτταρα να είναι σε θέση να κατασκευάσουν ιικό αντιγόνο. Στη συνέχεια, το  αντιγόνο μεταφέρεται στην κυτταρική επιφάνεια, όπου προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων. 

Εμβόλια και προστασία

Ένα εμβόλιο δεν προστατεύει τον εμβολιαζόμενο 100%. Είναι σημαντικό για να προστατευτεί ο εμβολιαζόμενος και οι συνάνθρωποί του να υπάρχουν προστατευτικά αντισώματα από φυσική νόσηση ή εμβολιασμό πάνω από το 65% του πληθυσμού. 

Eμβόλια και υποχρεωτικότητα: Ιστορική αναδρομή

O εμβολιασμός στην Ευρώπη αποδίδεται στον Άγγλο γιατρό Έντουαρντ Τζένερ, ο οποίος το 1796 χορήγησε σε 13χρονο αγόρι εμβόλιο για να το προστατεύσει από τον ιό της ευλογιάς.

Παρά το γεγονός ότι σποραδικές αμφισβητήσεις για τον εμβολιασμό σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξή του, η επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την πραγματοποίηση δυναμικών εκδηλώσεων έγινε στην Αγγλία μετά την εισαγωγή των νόμων περί παιδικού υποχρεωτικού εμβολιασμού το 1853 και το 1867 που επέβαλαν κυρώσεις στους αρνητές. Βίαιες ταραχές στο Ίπσουιτς, στο Χένλεϊ και στο Μίτφορντ σημειώθηκαν, δυναμικές αντιεμβολιαστικές ενώσεις συγκροτήθηκαν.

Μετά από μια ογκώδη διαδήλωση 100.000 ατόμων στο Λέστερ το 1885, διορίστηκε μια βασιλική επιτροπή για να μελετήσει τις θέσεις των υπέρμαχων των εμβολιασμών και των αντιεμβολιαστών. Η επιτροπή αυτή για επτά ολόκληρα χρόνια άκουγε επιχειρήματα των δύο πλευρών και μελετούσε τα γεγονότα. Στην έκθεσή της το 1896, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ευλογιά, αλλά εισηγούνταν την κατάργηση των κυρώσεων στους αρνητές.

Έτσι, με νόμο του 1898 αφαιρέθηκαν οι σωρευτικές κυρώσεις και καθιερώθηκε μια ρήτρα συνείδησης, που επέτρεπε στους γονείς που δεν πίστευαν ότι ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός ή ασφαλής, να αποκτήσουν πιστοποιητικό εξαίρεσης. Τότε καθιερώθηκε ο όρος αντιρρησίας συνείδησης.

Ανάλογη παράλληλη πορεία σημείωσαν τα αντιεμβολιαστικά κινήματα σε Ευρώπη και Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαιρέσεις εμβολιασμού κατέληξαν σήμερα να έχουν μία από τις τρεις μορφές: ιατρική, στην οποία ένα εμβόλιο αντενδείκνυται λόγω αλλεργίας θρησκευτική και προσωπική φιλοσοφική αντίθεση. Από τον Ιανουάριο του 2021, 45 πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν θρησκευτικές εξαιρέσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού. Πριν από το 2019, 18 πολιτείες επέτρεπαν την προσωπική ή φιλοσοφική αντίθεση στον εμβολιασμό, αλλά μετά από ορισμένα επιδημικά κύματα ιλαράς, οι εξαιρέσεις αυτές εξαλείφθηκαν σε ορισμένες πολιτείες.  

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα υπέρ

  • Τα εμβόλια αποτελούν ιστορικά ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία που η επιστήμη της Ιατρικής χρησιμοποίησε  για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων. Ιστορικά, λόγω της χρήσης εμβολίων κατέστη δυνατή η εξάλειψη νόσων που προκαλούσαν σοβαρές επιδημίες κατά το παρελθόν όπως είναι η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα. Κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά εξαφανίστηκαν νοσήματα που ταλάνισαν την ανθρωπότητα από νηπιακή ηλικία. Είναι εξαιρετικά εγκληματικό και αξιόποινο, όταν αμφισβητείται η ωφέλεια των εμβολιασμών. 
  • Αρκετοί πολίτες είναι ασυνείδητοι. Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία τους. Καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ οδηγούν με υψηλή ταχύτητα. Γιατί να διακινδυνεύσουν την ζωή των υπολοίπων; Το κράτος οφείλει με ποινές και πρόστιμα να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν για να παρακαμφθεί η επικίνδυνη αμέλειά τους.
  • Oι μεταναστευτικές ροές, η κλιματική αλλαγή και τα ταξίδια οδηγούν σε αύξηση της επίπτωσης επικίνδυνων μολυσματικών νοσημάτων και δημιουργία έκτακτων συνθηκών. Πολλοί πολίτες επηρεάζονται από θρησκευτικές προκαταλήψεις και αντιεμβολιαστικά κινήματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποσοστά μη συμμόρφωσης που υπερβαίνουν τον συνήθη στόχο του καθολικού εμβολιασμού σε επίπεδα άνω του 65%. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να ρισκάρει την διάδοση των νοσημάτων αυτών και να επιτρέψει να εμφανιστούν θάνατοι και αναπηρίες. Επομένως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι επιβαλλόμενος.

Εμβόλια και υποχρεωτικότητα: Βασικά επιχειρήματα κατά

  • Τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται σήμερα διαφέρουν από το εμβόλιο του Έντουαρντ Τζένερ (1796) διότι χρησιμοποιούνται ανοσοενισχυτικές ουσίες και πρόσθετα. Μόνο στα πλαίσια του προγράμματος  αποζημίωσης για τραυματισμούς από εμβόλια στις ΗΠΑ έχουν καταβληθεί από το 1988 πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε πολίτες που δικαιώθηκαν νομικά (Πηγή https://abc7ny.com/health/government-pays-billions-in-vaccine-injury-claims/5623082/). Σήμερα προκρίνονται τεχνολογίες διείσδυσης στο ανθρώπινο κύτταρο με άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο σύγχρονος άνθρωπος αρχίζει να έχει την δυνατότητα να μετασχηματίζει για το καλό ή για το κακό το γενετικό υλικό και την βιοχημική δομή των κυττάρων των συνανθρώπων του, δυνατότητα που οι πιο αιμοσταγείς αρχομανείς του παρελθόντος θα ζήλευαν!  Είναι επικίνδυνο να μιλάμε σήμερα για υποχρεωτικότητα σε ιατρικές πράξεις.
  • Η υποχρεωτικότητα αναστέλλει διαδικασίες έρευνας και βελτιστοποίησης για την βιομηχανία εξασφαλίζοντάς την με σίγουρες πωλήσεις.
  • Καταλύεται η αρχή της αυτοδιάθεσης. Προτάσσονται παράλογες αιτιάσεις για δήθεν υπερβολικό επηρεασμό των ανθρώπων από αντιεμβολιαστικά κινήματα ή θεολογικές δοξασίες. Το εμβόλιο δεν έχει σχέση με συνήθη πάθη όπως κάπνισμα, την ταχύτητα οδήγησης ή ορισμένες ουσίες που συσκοτίζουν την κρίση των πολιτών και τους οδηγούν σε παράλογες αποφάσεις. Ως διαδικασία είναι αρκετά ψυχρή ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να αποφασίσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εκείνον και την οικογένειά του εάν θα το κάνει. Εάν οι άνθρωποι αρνούνται ένα εμβόλιο σε σημαντικό ποσοστό, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατασκευαστική εταιρεία του εμβολίου που το παράγει αναξιόπιστα ή χρησιμοποιώντας ύποπτα προϊόντα.  

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης