Μπορεί ο κακός καιρός να προκαλέσει πονοκέφαλο;

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από την καθηγήτρια Νευροεπιστήμης, στο Durham University.

Υπάρχει πραγματικά μια σύνδεση του καιρού με τους πονοκεφάλους. Αν και είναι δύσκολο να πούμε πόσα άτομα υποφέρουν από πονοκέφαλο που σχετίζεται με τον καιρό, η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 60% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι είναι ευαίσθητοι στον καιρό.

Το 2015, ερευνητές που συγκέντρωσαν ημερήσιες πωλήσεις φαρμάκων για τον πονοκέφαλο στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι πωλήσεις κορυφώθηκαν σημαντικά όταν μειώθηκε η μέση βαρομετρική πίεση Αυτό συμβαίνει συχνά πριν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Αλλά γιατί συνδέονται οι πονοκέφαλοι με τον καιρό; Υπάρχουν δύο μηχανισμοί δράσης.

Ο ένας σχετίζεται με τα ιγμόρεια, τις τέσσερις μικρές κοιλότητες γεμάτες αέρα στα οστά του προσώπου. Ακριβώς όπως κάτι αλλάζει στα αυτιά των ανθρώπων όταν αλλάζει η πίεση του αέρα, οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορούν να δημιουργήσουν μια ανισορροπία στην πίεση των ιγμορείων προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με το ποιο ιγμόρειο επηρεάζεται περισσότερο, που κυμαίνεται από πόνο στο μέτωπο, πόνο πίσω από τα μάτια, πόνο στο πρόσωπο ή έναν πιο διάχυτο πονοκέφαλο στο μπροστινό ή πίσω μέρος του κεφαλιού. Ποιο είναι πιο επιρρεπές εξαρτάται από την ατομική δομή του κεφαλιού σας.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτός ο τύπος πονοκέφαλου σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης αλλάζουν τη ροή του αίματος στο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα, το οποίο ελέγχει τον τρόπο κυκλοφορίας του αίματος γύρω από το κεφάλι σας. Το αίμα είναι πολύ τοξικό για τους νευρώνες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ξεχωριστά από τον εγκέφαλο. Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφαλοαγγειακού συστήματος έχουν υποδοχείς που ενεργοποιούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται πάρα πολύ, ενεργώντας ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ενεργοποίηση ως πόνο.

Και τα δύο αυτά θα προκαλέσουν τουλάχιστον έναν γενικευμένο πονοκέφαλο σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αλλά ακόμη και μικρές πτώσεις της πίεσης έχουν συσχετιστεί με αυξήσεις στα επεισόδια ημικρανίας στους πάσχοντες.

Η πτώση της πίεσης που σχετίζεται με τις κακές καιρικές συνθήκες δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας επηρεάσει. Η αύξηση της υγρασίας μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους μέσω των ιγμορείων μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή υγρασία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της βλέννας που παράγεται από την επένδυση των ιγμορείων, προκειμένου να παγιδεύσει αλλεργιογόνα, σκόνη και σωματίδια ρύπανσης που είναι άφθονα στον πυκνό, υγρό αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, φλεγμονή και δυσφορία στα ιγμόρεια, και συχνά οδηγεί σε πόνο των ιγμορείων.

Φάρμακα και άλλες θεραπείες

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον καιρό. Τα παυσίπονα και τα αποσυμφορητικά είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον πονοκέφαλο έως ότου περάσει ο κακός καιρός.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι πονοκέφαλοι σπάνια συμβαίνουν εξαιτίας μιας και μόνης αιτίας, και οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να μην προκαλούν πάντα πονοκέφαλο. Η κακή στάση του σώματος και η φλεγμονή στο σώμα (συνήθως ως αποτέλεσμα του στρες) μπορούν και τα δύο να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι μυς που συστέλλονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρειάζονται περισσότερη ροή αίματος για την παροχή οξυγόνου και άλλων θρεπτικών ουσιών, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της φλεγμονής με την πάροδο του χρόνου. Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης στο σώμα, τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή και να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, οδηγώντας σε πονοκεφάλους.

Η σωστή στάση του σώματος και η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πονοκεφάλων. Το να είμαστε ενυδατωμένοι και η κατανάλωση μιας ποικίλης, υγιεινής διατροφής που περιέχει τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες, και αποφεύγοντας ορισμένες τροφές ή ποτά που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο για εσάς (αν τα γνωρίζετε), θα βοηθήσει επίσης.

Όταν ο καιρός είναι κακός, το έντονο μάσημα (όπως με τσίχλες) μπορεί να βοηθήσει την εξισορρόπηση της πίεσης στα ιγμόρεια μέσω του στόματος, της μύτης και της ευσταχιανής σάλπιγγας (που είναι πολύ σημαντική για την εξισορρόπηση της πίεσης), αποτρέποντας έναν πονοκέφαλο λόγω καιρού. Η επιλογή τσίχλας χωρίς ζάχαρη που έχει γλυκανθεί με ξυλιτόλη μπορεί να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να σταματήσει τα δυσάρεστα αναπνευστικά μικρόβια να κολλήσουν στις μεμβράνες των βλεννογόνων σας αλλάζοντας τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η ενίσχυση των φυσικών παυσίπονων, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, είναι επίσης σημαντική. Αυτά τα νευροχημικά εμποδίζουν το σήμα του πόνου στο δρόμο προς τον εγκέφαλό μας και έτσι μπορούν να μειώσουν τον πόνο που νιώθουμε. Ρυθμίζουν επίσης στη διάθεσή μας, οπότε δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις σεροτονίνης προκαλούν ημικρανία και χαμηλή διάθεση. Γι’ αυτό τις ημέρες που προηγούνται ενός επεισοδίου ημικρανίας, οι άνθρωποι λαχταρούν συχνά σοκολάτα (στην οποία υπάρχει μια χημική ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη) και την οικειότητα που ενισχύει τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και την ορμόνη της στοργής, την ωκυτοκίνη -άλλο ένα ισχυρό παυσίπονο.

Διατηρώντας αυτούς τους νευροδιαβιβαστές και κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν -είτε να συνομιλείτε με φίλους είτε να ακούτε μουσική- θα διασφαλιστεί καλή ορμονική λειτουργία και θα μειωθούν οι επιπτώσεις των πονοκεφάλων, λόγω καιρού, στην καθημερινή ζωή. Όταν λοιπόν ο καιρός είναι άσχημος, η χαλάρωση για να παρακολουθήσετε μια ταινία με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και μια σοκολάτα μπορεί να είναι ένας τρόπος θεραπείας.

Δείτε επίσης