Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος: Αναίμακτη επέμβαση με ταχεία αποκατάσταση   

Γράφει ο Μιχαήλ Κουγιάλης, Ορθοπεδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μία φλεγμονώδης πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της. Μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική ή και ρευματοειδής. Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο στο γόνατο, οίδημα και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια της νύχτας με συνέπειες στην ποιότητα ζωής (χρόνιος πόνος, κατάθλιψη). Τα γόνατα είναι από τις βασικές αρθρώσεις του σώματός μας, που δυστυχώς, προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα λόγω της καταπόνησης αλλά και της κακής χρήσης. 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως ηλικίας ή βαρύτητας της νόσου. Η χρήση του ρομποτικού πλοηγού με εξατομικευμένες παραμέτρους εγγυάται την ανατομική και συνδεσμική διόρθωση της άρθρωσης και την εξάλειψη του παράγοντα ανθρωπίνου λάθους. Η άριστη ευθυγράμμιση του ανατομικού άξονα της άρθρωσης με την χρήση του Ρομποτικού πλοηγού εγγυάται την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων και την αποφυγή νέου χειρουργείου στο μέλλον.

Σκοπός της επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ασθενούς και να προσφέρει γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτεί η σύγχρονη ζωή. Η Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μια επέμβαση που πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς.

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μαλακών μορίων και του τένοντα του τετρακεφάλου. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες πολύ γρήγορη (οδήγηση, σκαλοπάτια, άθληση).

Πλεονεκτήματα της μεθόδου:

  • Αναίμακτο, ατραυματικό χειρουργείο 40-60 λεπτών
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος
  • Ανεξάρτητη βάδιση την ίδια μέρα
  • Παραμονή στο νοσοκομείο έως 24 ώρες
  • Τοπική (περιοχική) αναισθησία
  • Χωρίς τη χρήση περιπατητήρα τύπου “Π”
  • Χωρίς μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία
  • Χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές λόγω της γρήγορης κινητοποίησης
  • Χωρίς τη χρήση καθετήρα ή παροχέτευσης

Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί με άνεση και να βαδίσει ανεξάρτητα χωρίς την χρήση περιπατητικών βοηθημάτων.

Εμφυτεύματα

Η επιλογή των εμφυτευμάτων είναι εξατομικευμένη με σκοπό να προσομοιάζουν τη φυσιολογική κίνηση της αρθρώσεως του κάθε ασθενούς. Βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδιασμού και προσομοίωσης του χειρουργείου o ιατρός επιλέγει τη χρήση των εμφυτευμάτων για κάθε ασθενή βάση των ιδιαιτεροτήτων της άρθρωσης του. Τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από ανενεργά υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και έτσι δεν προκαλούν τοπική αντίδραση ή απόρριψη από τον ασθενή. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr  ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Ρομποτικής Αρθροπλαστικής – Αρθροσκόπησης του Metropolitan General.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106837010 & 693 709 3980

Δείτε επίσης