Αυξητική ορμόνη, DHEA και μετφορμίνη αντιστρέφουν τη γήρανση

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν το λεγόμενο επιγενετικό ρολόι και τη διαδικασία της γήρανσης με ένα κοκτέιλ τριών φαρμάκων. Τα φάρμακα ήταν η αυξητική ορμόνη και δύο αντιδιαβητικά, η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και η μετφορμίνη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Cell.

Σε μία μικρή κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, εννέα υγιείς εθελοντές ηλικίας 51 έως 65 ετών λάμβαναν για έναν χρόνο τη συγκεκριμένη θεραπεία και στο τέλος η βιολογική ηλικία τους ήταν έως 2,5 χρόνια νεότερη από ό,τι όταν άρχισαν τα φάρμακα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των εννέα συμμετεχόντων έδειξε, επίσης, σημάδια αναζωογόνησης.

Η αναζωογόνηση του σώματος των συμμετεχόντων φάνηκε να διαρκεί 6 μήνες μετά τη λήξη της φαρμακευτικής θεραπείας, σύμφωνα με τις επιγενετικές αναλύσεις.

Είναι, πάντως, πολύ νωρίς ακόμη για να πανηγυρίσει κανείς, καθώς η μελέτη με την ονομασία TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration and Insulin Mitigation) έγινε σε μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν ήταν ελεγχόμενη, δηλαδή δεν χορηγήθηκε παράλληλα πλασίμπο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), εξεπλάγησαν και οι ίδιοι με τα αποτελέσματα.

«Περίμενα να δω μία επιβράδυνση του ρολογιού, όχι μία αναστροφή του. Είχε κάτι φουτουριστικό το αποτέλεσμα», ανέφερε ο ερευνητής Στιβ Χόρβαθ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Ήδη, σχεδιάζεται μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με περισσότερους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων.

Το επιγενετικό ρολόι εξαρτάται από το επιγονιδίωμα του σώματος, το οποίο αφορά τις χημικές τροποποιήσεις που γίνονται στο DNA. Αυτές οι αλλαγές μεταβάλλονται στην πορεία της ζωής και επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη χρονολογική του, δηλαδή του σώμα του να είναι πιο νεανικό ή πιο γερασμένο από ό,τι η ηλικία του.

Διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο αναζητούν το «μαγικό» χάπι που θα «φρενάρει» ή και θα αναστρέψει τα γηρατειά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί σε πέντε έως δώδεκα χρόνια. Ένα τέτοιο φάρμακο ή «κοκτέιλ» φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα για οστεοαρθρίτιδα, ρευματισμούς, απώλεια μνήμης, άνοια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνους και άλλες παθήσεις που γίνονται πιο συχνές με το πέρασμα του χρόνου.

Η αντιγηραντική ιατρική αποτελεί ένα νέο πολλά υποσχόμενο πεδίο και πολλοί γεροντολόγοι έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Δεν αποκλείεται η σημερινή γενιά μεσηλίκων να είναι η πρώτη που σε μερικά χρόνια θα έχει στη διάθεση της, όταν φθάσει στην τρίτη ηλικία, ένα χάπι που θα ξανανιώνει το βιολογικό ρολόι και θα παρατείνει τη διάρκεια της υγιούς ζωής. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η μακροζωία, αλλά η παράταση μίας υγιούς ζωής με λιγότερους πόνους και σοβαρές χρόνιες ασθένειες που καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων.

Δείτε επίσης