Δίαιτα: Tα σακχαρούχα ποτά εξανεμίζουν το όφελος των γευμάτων πρωτεΐνης

Είναι γνωστό πως όταν αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνονται οι καύσεις (ο μεταβολισμός) και άρα αυτό ωφελεί όσους θέλουν να αδυνατίσουν -η πρόσληψη πρωτεΐνης
μπορεί να αυξήσει την οξείδωση του λίπους ακόμα και κατά 50%.

Ωστόσο, η προσθήκη ενός αναψυκτικού με ζάχαρη σε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μπορεί να εξανεμίζει αυτό το όφελος ωθώντας το σώμα να καίει λιγότερο λίπος και άρα να αποθηκεύει περισσότερο. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Nutrition.

“Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στο μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Shanon Casperson, βιολόγος στο αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας και ερευνήτρια του USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Human Nutrition Research Center.

“Ο συνδυασμός φάνηκε να μειώνει κατά μέσον όρο 8% τις καύσεις λίπους, ενώ αύξησε την επιθυμία των συμμετεχόντων για πλούσια σε λιπαρά και αλάτι τρόφιμα τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος”, είπε η Casperson. Και πρόσθεσε: “Διαπιστώσαμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πρόσθετων θερμίδων που παρέχονται από τα ζαχαρούχα ποτά αποθηκεύτηκαν και μειώθηκε η καύση του λίπους”.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 27 υγιείς, νεαρούς εθελοντές κανονικού βάρους. Οι συμμετέχοντες αρχικά έμειναν στα δωμάτια μέτρησης του μεταβολισμού έπειτα από τη κατανάλωση των συνηθισμένων τους γευμάτων και στη συνέχεια έπειτα από ειδικά σχεδιασμένο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες, το οποίο άλλοτε περιείχε αναψυκτικό με ζάχαρη ή με τεχνητό γλυκαντικό, και άλλοτε όχι.

Οι ερευνητές μέτρησαν το μεταβολισμό των συμμετεχόντων και καθόρισαν πόσες θερμίδες και πόσα γραμμάρια υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών έκαιγε το σώμα τους κάθε λεπτό.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικού με ζάχαρη μαζί με το γεύμα ελάττωνε τις καύσεις του σώματος, ενώ το αναψυκτικό με τεχνητό γλυκαντικό όχι.

Πρωτεΐνες και θερμίδες

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτη ήταν: H προσθήκη ενός ποτού με ζάχαρη μειώνει την οξείδωση του λίπους μετά από ένα γεύμα κατά περίπου 8%. Όταν καταναλώνεται ένα ποτό με ζάχαρη μαζί με ένα γεύμα που περιέχει 15% πρωτεΐνες, η οξείδωση του λίπους μειώνεται, κατά μέσο όρο, κατά 7,2 γραμμάρια, σε σχέση με το ίδιο γεύμα που δεν περιέχει ρόφημα. Επίσης, όταν ένα ποτό με ζάχαρη καταναλώνεται μαζί με ένα γεύμα που περιέχει 30% πρωτεΐνες, η οξείδωση του λίπους μειώνεται, κατά μέσο όρο, κατά 12,6 γραμμάρια. Αμέσως μετά το γεύμα, ο μεταβολισμός βέβαια αυξάνεται όταν έχει προστεθεί το σακχαρούχο ρόφημα αλλά οι προσλαμβάνουσες θερμίδες είναι διπλάσιες με αποτέλεσμα το καθαρό ενεργειακό ισοζύγιο να είναι θετικό και να ευνοείται η αποθήκευση των θερμίδων στο σώμα.

To πιο σημαντικό όμως εύρημα της μελέτης ήταν ότι παρότι η προσθήκη αναψυκτικών με ζάχαρη αύξανε τις θερμίδες που κατανάλωναν οι εθελοντές στο γεύμα, εκείνοι δεν ένιωθαν πιο χορτάτοι στη συνέχεια. Η πρόσθετη πρόσληψη ενέργειας από σακχαρούχα ροφήματα δεν επηρέασε την κορεσμό και την επιθυμία των συμμετεχόντων να τρώνε παχυντικά και αλμυρά τρόφιμα αργότερα, αντίθετα αυξήθηκε σε σχέση με το πρωτεΐνικό γεύμα που δεν περιείχε σακχαρούχα ροφήματα.

Ο Casperson δήλωσε: “Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με ζάχαρη στα γεύματα επηρεάζει και τις δύο πλευρές της εξισώσεως του ενεργειακού ισοζυγίου. Στην πλευρά της πρόσληψης, οι επιπλέον θερμίδες από το ρόφημα δεν έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται αισθητά πιο χορτάτοι. Από την άλλη πλευρά, οι επιπρόσθετες θερμίδες δεν ξοδεύτηκαν όλες και μειώθηκε η οξείδωση του λίπους. Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον δυνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ροφημάτων -τη μεγαλύτερη μοναδική πηγή ζάχαρης στην αμερικανική δίαιτα- στην αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία”.

Να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη μελέτη έχει βρει πως η μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών μπορεί να αυξάνει υπερβολικά την πρόσληψη ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ίσως σε μια προσπάθεια να ληφθούν τα απαραίτητα αμινοξέα από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, η μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών κατά 5% οδήγησε σε αύξηση των συνολικών θερμίδων κατά 12%. Επομένως, η μετατόπιση της αμερικανικής δίαιτας προς μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων και μειωμένη διαιτητική πρωτεΐνη, μπορεί να εξηγεί, ως ένα βαθμό, την αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης τα τελευταία 50 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 1 (NHANES I, 1971-1974), είχε καταγράψει ότι το ποσοστό πρόσληψης της ενέργειας από υδατάνθρακες ήταν 44%, της πρωτεΐνης ήταν 17% και του λίπους ήταν 37%. Το διάστημα 2013-2014, οι υδατάνθρακες είχαν αυξηθεί στο 49%, οι πρωτεΐνες μειώθηκαν στο 16% και το λίπος μειώθηκε στο 33%. Υπολογίζεται ότι η αυτή η διατροφική αλλαγή συνοδεύτηκε με αύξηση την πρόσληψης ενέργειας κατά περίπου 235 θερμίδες την ημέρα.

Πηγή: Postprandial energy metabolism and substrate oxidation in response to the inclusion of a sugar- or non-nutritive sweetened beverage with meals differing in protein content.

Δείτε επίσης