Του Toy James Brown, Senior Lecturer in Biology and Biomedical Science, Aston University. Πηγή: The Converastion.
Τα άτομα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της λεγόμενης «καλής χοληστερόλης» έχουν 65% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με μια δανική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι η καλή χοληστερίνη έχει γίνει από ήρωας σε κάτι κακό; Μπορούμε ακόμα να θεωρούμε την καλή χοληστερίνη καλή;
Η χοληστερόλη δεν είναι ποτέ μακριά από τα νέα. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν συχνά ότι η χοληστερόλη και τα φάρμακα που ελέγχουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, εμπλέκονται σε πολλές ασθένειες πέρα από τις καρδιακές παθήσεις, από τη νόσο Αλτσχάιμερ έως τον καρκίνο. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη ζωή και βρίσκεται σε όλο το σώμα. Είναι μια κηρώδης ουσία που παράγεται στο συκώτι, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλήρη γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα των αυγών.
Η χοληστερόλη δεν μπορεί να ταξιδέψει μόνη της στο αίμα καθώς δεν διαλύεται στο υδαρές πλάσμα του αίματος. Προκειμένου να ταξιδέψει στο αίμα, συνδυάζεται με πρωτεΐνες για να σχηματίσει λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών, οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL αναφέρεται συνήθως ως «κακή χοληστερόλη» επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη από το συκώτι στα άλλα κύτταρα του σώματος. Η HDL είναι γνωστή ως «καλή χοληστερόλη» καθώς κάνει το αντίστροφο, μεταφέροντας τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ για να διασπαστεί.
Οι αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση λιπαρού υλικού στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Αυτός ο κίνδυνος είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός εάν ένα άτομο έχει υψηλή αναλογία LDL προς HDL. Τα υψηλά επίπεδα HDL μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα τον αυξάνουν. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα.
Κίνδυνος σε σχήμα U
Στη νέα μελέτη, πάνω από 116.000 Δανοί άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν από δύο μεγάλες ομάδες μελέτης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δείγμα αίματος στην αρχή της μελέτης, όπου μετρήθηκε η χοληστερόλη τους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για αρκετά χρόνια –σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και 23 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες πέθαναν. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, βρήκαν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η σχέση μεταξύ των επιπέδων HDL και της θνησιμότητας ήταν σε σχήμα U. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές συγκεντρώσεις HDL είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα HDL είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα HDL και περίπου το ίδιο πιθανό με εκείνους με τα πολύ χαμηλότερα επίπεδα HDL.
Υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, με το ιδανικό επίπεδο HDL στους άνδρες να είναι περίπου 25% χαμηλότερο από ό,τι στις γυναίκες. Η συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης που σχετίζεται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν 1,9 mmol/L ή 73 mg/dL (54–77) στους άνδρες και 2,4 mmol/L ή 93 mg/dL (69–97) στις γυναίκες
Οι ερευνητές μπορεί να είχαν προβλέψει ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL θα αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, αλλά τα στοιχεία ότι τα υψηλότερα επίπεδα HDL ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο είναι πολύ ενδιαφέροντα. Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα ευρήματα για τους υπόλοιπους εμάς;
Γενετική αιτία;
Καμία μελέτη δεν είναι τέλεια, και παρόλο που αυτή η μελέτη ήταν πολύ μεγάλη, βασίστηκε σε ένα μόνο δείγμα αίματος στην αρχή και περιοριζόταν σε λευκούς δανικής καταγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο επίπεδο της HDL χοληστερόλης που μπορεί να έχουν συμβεί σε όλη τη μελέτη δεν ελήφθησαν υπόψη και ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για περισσότερους εθνοτικά μικτούς πληθυσμούς.
Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα HDL, και σε αυτή τη μελέτη μόνο 216 άνδρες και 218 γυναίκες από τους 116.000 εμφάνισαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις HDL, επομένως ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται σε πραγματικούς όρους μπορεί να είναι χαμηλός, ακόμα κι αν ο σχετικός κίνδυνος είναι υψηλός .
Η μελέτη, ωστόσο, μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε τι πραγματικά γνωρίζουμε για την HDL. Παρόλο που υπάρχουν σταθερά στοιχεία παρατήρησης της σχέσης μεταξύ HDL και κινδύνου καρδιακής νόσου, η σχέση δεν φαίνεται να είναι αιτιολογική καθώς η αύξηση των επιπέδων HDL (αλλά όχι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα) με τη χρήση φαρμάκων δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρώιμη θάνατος.
Είναι πιθανό μια γενετική μετάλλαξη να είναι η βασική αιτία της εξαιρετικά υψηλής HDL, γι’ αυτό και αυτές οι περιπτώσεις είναι τόσο σπάνιες. Καθώς η HDL έχει υποτύπους, είναι επίσης πιθανό ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους υποτύπους να είναι βασικοί για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτή τη μελέτη και να θεωρήσουν ότι εάν δουν περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών επιπέδων HDL στους ασθενείς τους, ίσως αξίζει να παρακολουθούνται. Είναι, ωστόσο, απίθανο πολλοί άνθρωποι που διαβάζουν αυτό το άρθρο να έχουν επίπεδα HDL αρκετά υψηλά ώστε να ανησυχούν. Σε γενικές γραμμές, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να υποθέσουμε ότι η καλή χοληστερόλη είναι καλή για την καρδιά μας.