Πώς επηρεάζει η δίαιτα το μικροβίωμα;

Όταν πρόκειται για τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο, το πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα είναι πιο υγιές.

Τα αρχικά αποτελέσματα μιας μικρής, συνεχιζόμενης μελέτης υποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους είτε μέσω διαλείπουσας νηστείας είτε μέσω μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βελτιώσει αυτή την ποικιλομορφία.

Μετά την παρακολούθηση της δίαιτας περιορισμένων θερμίδων και της διαλειμματικής νηστείας για τρεις μήνες, και οι δύο δίαιτες είχαν βελτιώσει σημαντικά την ποικιλομορφία του μικροβιώματος, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Maggie Stanislawski, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Η αύξηση δεν ήταν μεγαλύτερη στη μία ή στην άλλη ομάδα», είπε.

Κάθε άτομο έχει έναν μοναδικό πληθυσμό μικροοργανισμών, βακτηρίων, μυκήτων και ιών, στο έντερό του. «Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι σημαντικοί για την υγεία μας γιατί βοηθούν στην πέψη των τροφών μας», είπε η Stanislawski. Στην πραγματικότητα, «πολλά τρόφιμα που τρώτε δεν μπορείτε να τα αφομοιώσετε χωρίς τη βοήθεια αυτών των μικροοργανισμών», τόνισε.

Τέτοιοι οργανισμοί βοηθούν επίσης να μετατραπεί η τροφή σε κρίσιμες ουσίες όπως μεταβολίτες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες, από τον έλεγχο της φλεγμονής έως τη διασφάλιση του «πόσο χορτάτοι νιώθετε μετά από ένα γεύμα», είπε η Stanislawski. Και όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των μικροοργανισμών που αποικίζουν το έντερο, τόσο πιο αποτελεσματικά εκτελούνται τέτοιες λειτουργίες.

Για να δουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις στο μικροβίωμα, οι ερευνητές μελέτησαν 47 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 18 έως 55 ετών που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία για να ακολουθήσουν μία από τις δύο στρατηγικές απώλειας βάρους: ημερήσιο περιορισμό των θερμίδων ή διαλειμματική νηστεία.

Μια ομάδα κλήθηκε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο 30% περίπου της ποσότητας που θα έτρωγε κανονικά για να διατηρήσει το τρέχον βάρος της. Οι άλλοι έλαβαν οδηγίες να νηστεύουν τρεις μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα, καταναλώνοντας όχι περισσότερο από το 25% της κανονικής τους διατροφικής πρόσληψης. Τις μέρες που δεν νήστευαν, μπορούσαν να φάνε ό,τι ήθελαν.

Και στις δύο ομάδες προσφέρθηκε «συμπεριφορική υποστήριξη» σχεδιασμένη για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη -η οποία θα διαρκέσει ένα έτος- βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι ερευνητές αποφάσισαν να υπολογίσουν τον πρώιμο αντίκτυπο που έχουν οι δύο δίαιτες, με βάση μια ανάλυση της σύνθεσης του μικροβιώματος μόλις τρεις μήνες μετά. Όλες οι μετρήσεις της ποικιλότητας του μικροβιώματος αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες και με ίσο μέτρο. «Όσον αφορά το μικροβίωμα, και οι δύο μέθοδοι θερμιδικού περιορισμού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα», είπε η Stanislawski. Όταν πρόκειται για την υγεία του μικροβιώματος, πρόσθεσε, αυτό υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε από τα δύο σχήματα είναι πιθανώς εντάξει.

«Αν κάποιος αισθάνεται ότι η μία μέθοδος διατροφής ή η άλλη ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής του, είναι πιθανώς μια καλή επιλογή», είπε η Stanislawski.

Η Connie Diekman είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο St. Louis και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Μετά την ανασκόπηση των ευρημάτων, προειδοποίησε ότι η «βραχυπρόθεσμη μελέτη» μπορεί μόνο να δείξει μια σχέση μεταξύ της διατροφής και της ποικιλότητας του μικροβιώματος. Δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα, είπε η Diekman, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Είπε ότι μεγάλο μέρος του ευεργετικού αντίκτυπου που είχαν και οι δύο δίαιτες στην ποικιλομορφία του βιώματος φαίνεται να προέρχεται από τη μειωμένη πρόσληψη λίπους. «Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για το μικροβίωμα και το πώς να διατηρήσουμε την υγεία του», είπε η Diekman.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Περισσότερες πληροφορίες: The Microbiome, Epigenome, and Diet in Adults with Obesity during Behavioral Weight Loss.

Δείτε επίσης