Πόσο βάρος πρέπει να χάσετε για έχετε όφελος στην υγεία σας;

Του Nick Fuller, The Conversation.

Είμαστε μια κοινωνία προσηλωμένη στους αριθμούς. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη που χρησιμοποιούμε μετρήσεις και εξισώσεις για να βαθμολογήσουμε το βάρος μας. Το πιο δημοφιλές μέτρο είναι ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), ένα μέτρο της αναλογίας σωματικού βάρους προς ύψος. Ο ΔΜΣ ταξινομεί τα σώματα ως λιποβαρή, κανονικά (υγιές) βάρος, υπέρβαρα ή παχύσαρκα και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο βάρους. Αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως το μοναδικό μέτρο του τι σημαίνει υγιές βάρος γιατί αποτυγχάνει να λάβει υπόψη το ποσοστό του λίπους και την κατανομή του λίπους στο σώμα, καθώς και το γεγονός ότι αυτά αλλάζουν με φύλο και την ηλικία.

Η απώλεια μόλις 5–10% του σωματικού μας βάρους, δηλαδή μεταξύ 6 και 12 κιλών για κάποιον που ζυγίζει 120 κιλά, μπορεί να βελτιώσει την υγεία με πολλούς τρόπους. Τα οφέλη είναι πολλά, αλλά τέσσερα είναι αυτά που αναφέρονται συνήθως.

Μείωση της χοληστερόλης. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για ανεβασμένη κακή χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης -LDL) επειδή το υπερβολικό βάρος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει και διαχειρίζεται λιποπρωτεΐνες και τριγλυκερίδια. Η υψηλή κακή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν είναι καλά, στενεύουν τις αρτηρίες μας και περιορίζει τη ροή του αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η έρευνα δείχνει ότι οι βελτιώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι εμφανείς με μόλις 5% απώλεια βάρους.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση θεωρείται υψηλή εάν δείχνει πάνω από 140/90 σε τουλάχιστον δύο μετρήσεις. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία και οι ορμόνες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ουσιαστικά, η υψηλή αρτηριακή πίεση κάνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργούν σκληρότερα και λιγότερο αποτελεσματικά, καταστρέφοντας τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Όπως και οι βελτιώσεις στη χοληστερόλη, μια απώλεια βάρους 5% βελτιώνει τόσο τη συστολική αρτηριακή πίεση (ο πρώτος αριθμός στην ανάγνωση) όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (ο δεύτερος αριθμός). Μια μετα-ανάλυση 25 δοκιμών σχετικά με την επίδραση της μείωσης βάρους στην αρτηριακή πίεση βρήκε επίσης ότι κάθε κιλό απώλειας βάρους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση κατά ένα βαθμό.

Μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι ο κύριος διαχειρίσιμος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα για άτομα που φέρουν πολύ σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιά. Η μεταφορά αυτού του υπερβολικού βάρους μπορεί να κάνει τα λιποκύτταρα να απελευθερώσουν προφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που διαταράσσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει και χρησιμοποιεί την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεάς μας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις εάν δεν αντιμετωπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα κύρια όργανα, τα μάτια και το νευρικό μας σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μόλις 7% μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%.

Μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και του κινδύνου οστεοαρθρίτιδας. Η μεταφορά υπερβολικού βάρους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στις αρθρώσεις, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα. Παρατηρητικές μελέτες δείχνουν ότι το παραπανίσιο βάρος διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ενώ η παχυσαρκία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο. Μικρές ποσότητες απώλειας βάρους μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις μας. Σε μια μελέτη, κάθε κιλό απώλειας βάρους είχε ως αποτέλεσμα τετραπλάσια μείωση του φορτίου που ασκούνταν στο γόνατο σε κάθε βήμα που γινόταν κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν προσπαθήσατε ποτέ να χάσετε βάρος αλλά βρήκατε τα κιλά να επιστρέφουν, δεν είστε μόνοι. Μια ανάλυση 29 μακροπρόθεσμων μελετών απώλειας βάρους διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέκτησαν περισσότερο από το μισό βάρος που έχασαν μέσα σε δύο χρόνια ενώ μέσα σε πέντε χρόνια, ανέκτησαν περισσότερο από το 80%. Όταν χάνουμε βάρος, βγάζουμε το σώμα μας από τη ζώνη άνεσής του και ενεργοποιούμε μια απόκριση επιβίωσής του. Αυτό, στη συνέχεια, εξουδετερώνει την απώλεια βάρους, πυροδοτώντας φυσιολογικές αντιδράσεις που υπερασπίζονται το σωματικό βάρος και να «επιβιώσουμε» από την πείνα. Όπως το πρόβλημα είναι εξελικτικό, έτσι και η λύση είναι “εξελικτική”. Η επιτυχής απώλεια βάρους είναι σταδιακή και περιλαμβάνει:

  1. χάσιμο βάρος σε μικρά διαχειρίσιμα κομμάτια που μπορείτε να διατηρήσετε, συγκεκριμένα περιόδους απώλειας βάρους, ακολουθούμενες από περιόδους διατήρησης βάρους κ.λπ., μέχρι να επιτύχετε το βάρος του στόχου σας.
  2. κάνοντας σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να διασφαλίσετε ότι θα διαμορφώσετε συνήθειες που διαρκούν μια ζωή.

Ο καθορισμός ενός στόχου για την επίτευξη υγιούς βάρους μπορεί να τρομάζει. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι ένα προκαθορισμένο βάρος σύμφωνα με το «υγιές» εύρος του ΔΜΣ. Μια απώλεια 5-10% του σωματικού μας βάρους έχει ως αποτέλεσμα άμεσα οφέλη για την υγεία.

Δείτε επίσης