Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερο αρσενικό και υδράργυρο

H διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια αν και μόνο το 1% των ανθρώπων πάσχει από κοιλιοκάκη, με τη λογική ότι μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου.

Το 2015, το ένα τέταρτο των Αμερικανών ανέφεραν ότι έτρωγαν τρόφιμα χωρίς γλουτένη, μια αύξηση 67% από το 2013. Πάντως, πέρα από τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη, άλλα άτομα μπορεί να έχουν ευαισθησία απέναντι στη γλουτένη.

Όμως, τα άτομα που κάνουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό και υδράργυρο, τοξικά μέταλλα που συντελούν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το University of Illinois στο Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Maria Argos σε μια δημοσίευσή τους στο περιοδικό Epidemiology.

Ο λόγος είναι ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν ριζάλευρο ως υποκατάστατο του σιταριού και των άλλων δημητριακών. Το ρύζι όμως είναι γνωστό ότι συσσωρεύει συγκεκριμένα τοξικά μέταλλα, περιλαμβανομένου του αρσενικού και του υδραργύρου, που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα, το έδαφος και το νερό.

Αρσενικό και υδράργυρος

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύζι, ωστόσο οι ερευνητές έχουν βρει ότι το μούλιασμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει ως 80% την περιεκτικότητα του αρσενικού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από την αμερικανική έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey αναζητώντας συσχετισμό μεταξύ της δίαιτας χωρίς γλουτένη και τοξικών μετάλλων στα ούρα και το αίμα. Και βρήκαν ότι 73 συμμετέχοντες, από τους 7,471 της έρευνας, είχαν αναφέρει ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη την περίοδο 2009-2014.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης είχαν διπλάσιες συγκεντρώσεις αρσενικού στα ούρα τους και 70% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι περνούν απαρατήρητες ορισμένες σοβαρές συνέπειες της δίαιτας χωρίς γλουτένη. Άρα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα ώστε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και υδραργύρου, σε όσους κάνουν μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης», ανέφερε η Argos.

Δείτε επίσης