Οι γυναίκες με χιούμορ δεν είναι πιο ελκυστικές στους άνδρες

Πρόκειται για ένα παλιό κλισέ: οι άνδρες που μπορούν να κάνουν μια γυναίκα να γελάσει καταφέρνουν να τη ρίξουν στο κρεβάτι. Μπορεί να είναι αλήθεια αλλά δεν φαίνεται ότι η ίδια “τεχνική του αστείου” λειτουργεί όσον αφορά τις γυναίκες.

Οι ψυχολόγοι λένε πως όταν μια γυναίκα βρίσκει ότι ο άνδρας έχει χιούμορ, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σχέση μεταξύ τους. Όταν όμως μια γυναίκα λέει αστεία και κάνει έναν άνδρα να γελάει, η πιθανότητα να προκύψει σχέση δεν αυξάνεται.

Η διαφορά αυτή μπορεί να αντανακλά το τρόπο που άνδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το χιούμορ.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Hall, ειδικό σε θέματα επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, οι γυναίκες εκλαμβάνουν το χιούμορ ενός άνδρα ως ένδειξη ότι η μελλοντική σχέση τους θα είναι διασκεδαστική. Από την άλλη μεριά, οι άνδρες χρησιμοποιούν το χιούμορ για να εκτιμήσουν αν οι γυναίκες ενδιαφέρονται για αυτούς. Προσπαθούν μ’ αυτόν τον τρόπο να κάνουν τις γυναίκες να δείξουν τα χαρτιά τους. Για ορισμένους άνδρες αυτό είναι μια συνειδητή στρατηγική. Όταν οι άνδρες λένε αστεία σε μια γυναίκα πιθανόν να εκτελούν ένα σενάριο ερωτοτροπίας. Δρουν σαν τον Τζόκερ και οι γυναίκες που γελάνε μπορεί να αποτελούν ένα πιθανό ταίρι. 

Χιούμορ και έλξη

Στο παρελθόν έχει υποτεθεί ότι οι γυναίκες έλκονται από άνδρες που τις κάνουν να γελάνε διότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο χιούμορ και στο πόσο έξυπνος είναι ένας άνδρας. Οι άνδρες με χιούμορ έχουν μια πιο φιλική και ευχάριστη προσωπικότητα.

Η κοινή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να δημιουργήσει πράγματι μια πορεία προς την ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας σχέσης αλλά φαίνεται πως όταν τα αστεία προέρχονται από τη γυναίκα αυτό δεν λειτουργεί.

Σε μια σειρά πειραμάτων από ραντεβού στα τυφλά στα οποία πήραν μέρος πάνω από 100 άτομα που οι ερευνητές άφησαν σε ένα δωμάτιο για 10 λεπτά να μιλήσουν, το συμπέρασμα ήταν πως το χιούμορ σχετίζεται με το να είναι κάποιος εξωστρεφής και όχι με τη νοημοσύνη.

Όταν οι άνδρες προσπάθησαν να κάνουν τη γυναίκα να γελάσει και τα κατάφεραν, αυτή στη συνέχεια φάνηκε να έχει μεγαλύτερη ρομαντική διάθεση.

Αλλά η συσχέτιση του χιούμορ με την έλξη δεν λειτούργησε αντίστροφα. Όταν, δηλαδή μια γυναίκα έκανε έναν άνδρα να γελάσει δεν αυξήθηκε η επιθυμία του γι’ αυτήν.

Το γιατί το χιούμορ δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στα δύο φύλα δεν είναι ξεκάθαρο. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή τα αστεία έχουν συχνά μια καλυμμένη μορφή επιθετικότητας απέναντι στην οποία οι γυναίκες αντιδρούν θετικά και οι άνδρες αρνητικά.

Ποτό και έλκυστικότητα

Αξίζει να αναφερθεί μια άλλη μελέτη η οποία βρήκε πως το αλκοόλ δεν αλλάζει το πόσο ελκυστικό βλέπουμε κάποιον. Ορισμένοι λένε ότι βρίσκουμε τους άλλους πιο ελκυστικούς ύστερα από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αλλά οι ειδικοί κατέληξαν στη μελέτη τους ότι αυτό δεν ισχύει.

Η ψυχολόγος Olivia Maynard του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διενήργησε μια μελέτη στον «πραγματικό κόσμο» η οποία αφορούσε αυτό το θέμα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα ενός προσώπου χρησιμοποιώντας ένα tablet και συγχρόνως γινόταν ανάλυση της αναπνοής τους για να καταγραφεί το πόσο είχαν πιει. Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της αντιληπτής ελκυστικότητας.

Δείτε επίσης