Μια ανάλυση 12 προγενέστερων μελετών που δημοσιεύθηκε το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους κάθε μέρα και τα καθαρίζουν με οδοντικό νήμα έχουν λιγότερη αιμορραγία από τα ούλα σε σύγκριση με όσους μόνο τα βουρτσίζουν.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από το οδοντικό νήμα. Μπορεί να αφαιρέσει τα υπολείμματα τροφίμων ανάμεσα από τα δόντια, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών. Για μερικούς ανθρώπους των οποίων τα δόντια παρακρατούν τροφές ανάμεσά τους αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Οι τροφές αυτές προκαλούν όχι μόνο τερηδόνα και ουλίτιδα, έστω κι αν υπάρχει βούρτσισμα δοντιών, αλλά και δυσάρεστη αναπνοή.
Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να τα καθαρίζουμε με οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αλλά το ερώτημα είναι: Ποιο πρέπει να χρησιμοποιούμε πρώτο;
Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτό το ερώτημα αλλά οι οδοντίατροι έχουν κάποιες σκέψεις, αναφέρει η εφημερίδα New York Times.
Ο Εντμοντ Χιούλετ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Επανορθωτικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες συνιστά πρώτο τον καθαρισμό με το νήμα. Γιατί; Για να «ξεμπερδεύουμε» με τον πιο δυσάρεστο καθαρισμό, τον οποίο έχουμε την τάση να αποφεύγουμε.
Αντίθετα, ο Φίλιπ Χιούτζοελ, καθηγητής Επιστημών Στοματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, συνιστά βούρτσισμα πρώτα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο και μετά να τα καθαρίζουν με οδοντικό νήμα. «Με αυτό τον τρόπο το στόμα θα είναι γεμάτο φθόριο καθώς θα καθαρίζεται με οδοντικό νήμα και θα είναι αποδοτικότερος ο καθαρισμός» λέει.
«Η ουλίτιδα είναι το πρώτο βήμα για την απώλεια των δοντιών» λέει ο Χιούλετ. «Εχει μεγάλη σημασία να την προλάβουμε στις αρχές της, όταν ματώνουν μεν τα ούλα αλλά δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Σε αυτό το στάδιο είναι που βοηθά το οδοντικό νήμα και, βεβαίως, το βούρτσισμα των δοντιών».