Κίνδυνος – θάνατος για τον άνδρα η πρόωρη πατρότητα

Οι άνδρες που γίνονται πατέρες σε νέα ηλικία, κάτω των 25 ετών, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health. Δεν είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε ότι οι νεαροί πατέρες έχουν χειρότερη υγεία.

Η μελέτη δείχνει ότι η πατρότητα σε νεαρή ηλικία ενδεχομένως να χειροτερεύει την υγεία του άνδρα στην μετέπειτα ζωή του. Ενδεχομένως οι νεαροί πατέρες να παραμελούν τα δικά τους θέματα υγείας.

Αν και δεν είναι σαφής η αιτία γι’ αυτή την αρνητική σχέση ανάμεσα στην πρόωρη πατρότητα και τον πρόωρο θάνατο, οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν ένας νέος άνδρας γίνεται γρήγορα μπαμπάς, αποκτά αυξημένες ευθύνες, κάτι που του δημιουργεί στρες.

26% αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίνα Εϊνίο ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 30.500 άνδρες που έγιναν πατεράδες έως την ηλικία των 45 ετών.

Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν επί μια δεκαετία. Από αυτούς, το 15% είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί τους έως την ηλικία των 22 ετών, το 29% μεταξύ 22-24 ετών, το 19% μεταξύ 27-29 ετών και το 19% μεταξύ 30-44 ετών. Η μέση ηλικία πατρότητας για πρώτη φορά ήταν τα 25 έτη.

Κατά τη δεκαετή μελέτη, το 5% των ανδρών πέθαναν, κυρίως λόγω ισχαιμικού καρδιαγγειακού επεισοδίου (21%) ή παθήσεων που σχετίζονταν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (16%).

Όσοι είχαν γίνει πατέρες πριν τα 22, είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου έως τα 54 τους, σε σχέση με το μέσο όρο . Για όσους είχαν γίνει πατέρες στα 22-24 τους, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος κατά 14%.

Από την άλλη, για όσους είχαν αποκτήσει το πρώτο παιδί τους σε ηλικία 30-44 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 25%, σε σχέση με το μέσο όρο.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές έκαναν μια ξεχωριστή ανάλυση στα στοιχεία 1.124 αδελφών και διαπίστωσαν πως όντως όσοι είχαν γίνει μπαμπάδες πριν τα 22 τους, είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τον αδελφό τους, που είχε αποκτήσει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνέκρινε το προσδόκιμο ζωή αδελφών και το συσχέτισε με την ηλικία της πατρότητας.

Δείτε επίσης