Αδυνάτισμα: Οι φωτογραφίες «πριν και μετά» προωθούν ανέφικτα ιδανικά;

Της Jenny Cole, The Conversation.

Όταν τα Weight Watchers ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιούν πλέον φωτογραφίες «πριν και μετά», υπήρξαν ανάμεικτες αντιδράσεις. Κάποιοι που έκαναν δίαιτα και είχαν χάσει επιτυχώς βάρος -και είχαν φωτογραφίες πριν και μετά για τις οποίες ήταν περήφανοι- θεώρησαν ότι αυτές οι λεγόμενες «μεταμορφωτικές φωτογραφίες» ήταν ένα σημαντικό στοιχείο του κινήτρου τους και θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για άλλους που κάνουν δίαιτα. Άλλοι χαιρέτησαν την απομάκρυνσή τους από τα Weight Watchers, υποστηρίζοντας ότι ήταν παραπλανητικές και ανέφικτες μακροπρόθεσμα.

Και οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήματα. Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των φωτογραφιών μετασχηματισμού και του είδους των κινήτρων που χρησιμοποιούν.

Ένας από τους λόγους που ανέφεραν τα Weight Watchers για την αφαίρεση αυτών των φωτογραφιών ήταν ότι ήθελαν τα μέλη τους να επικεντρωθούν στην υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής αντί να στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο «μετά» σώμα. Αυτή είναι μια πολύ έξυπνη απάντηση, καθώς η προσέγγιση με τη δίαιτα πρέπει να στην υγεία μέσω απώλειας βάρους. Αυτό το επιχείρημα υποστηρίζεται από φωνές εκτός της «βιομηχανίας διατροφής», συμπεριλαμβανομένου του κινήματος «Υγεία σε κάθε μέγεθος» (HAES: Health at Every Size).

Οι υποστηρικτές του Health at Every Size λένε ότι η εστίαση στο βάρος και όχι στην υγεία, και η υπόθεση ότι μπορείς να διαγνώσεις την υγεία από το σωματικό βάρος και το μέγεθος, οδηγεί σε επιζήμιο στίγμα βάρους και απανθρωποποίηση των ατόμων σε μεγαλύτερα σώματα. Οι μεταμορφωτικές φωτογραφίες μπορεί να ενθαρρύνουν την εστίαση στο μέγεθος και το βάρος για τον προσδιορισμό της υγείας, και εκείνες που είναι αρκετά ατυχείς να είναι πιο κοντά σε μια φωτογραφία «πριν» τοποθετούνται ως με ανεπιθύμητο μέγεθος σώματος, επηρεάζοντας δυνητικά την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση του σώματος τους.

Υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση μεταμορφωτικών φωτογραφιών ενθαρρύνει μια πιο περιεκτική προσέγγιση για την υγεία που δεν βασίζεται στο ορατό μέγεθος ή βάρος. Μια προσέγγιση που περιλαμβάνει το βάρος, η οποία βλέπει την υγεία ως κάτι πολύπλευρο και δεν ορίζεται από το βάρος κάποιου, είναι ένας πιο αποτελεσματικός και πιο ηθικός τρόπος για την προαγωγή της υγείας.

Η εστίαση στο βάρος ως δείκτης υγείας επηρεάζει τους πάντες και όχι μόνο όσους έχουν μεγαλύτερο σώμα. Η εμφάνιση ως κίνητρο για απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να ενθαρρύνεται από φωτογραφίες μεταμόρφωσης, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Αυτό το είδος κινήτρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις των συμπεριφορών στην υγεία όπως η άσκηση, και στην πραγματικότητα οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις διατροφικές συνήθειες.

Στοιχεία για αυτό προέρχονται από έρευνες σχετικά με τα οφέλη της άσκησης. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για τη σωματική υγεία και η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για το σώμα μας, επειδή μας ενθαρρύνει να δούμε το σώμα μας από την άποψη του τι μπορεί να κάνει, όχι με το πώς φαίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το όφελος δεν το απολαμβάνουν τα άτομα των οποίων το κίνητρο για άσκηση είναι να αλλάξουν το βάρος ή το σχήμα τους. Τα κίνητρα άσκησης που βασίζονται στις επιθυμητές αλλαγές εμφάνισης είναι επίσης πιο πιθανό να σχετίζονται με κακή έκβαση, όπως συμπτώματα κατάθλιψης και ακόμη και διαταραγμένη διατροφή. Οποιεσδήποτε ενέργειες ενθαρρύνουν επομένως την απομάκρυνση των μεταμορφωτικών φωτογραφιών θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε ότι είμαστε πιο ενεργοί.

Η εστίαση στις φωτογραφίες «πριν και μετά» τροφοδοτεί επίσης τις γενικές αφηγήσεις στις δυτικές κοινωνίες ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε για την τελειότητα και ότι το σώμα μας είναι ένα ημιτελές έργο που απαιτεί συνεχείς επενδύσεις. Υπάρχουν εκτεταμένες ενδείξεις ότι η επανειλημμένη προβολή εξιδανικευμένων σωμάτων στα μέσα ενημέρωσης ωθεί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας δυσμενώς με αυτά τα πρότυπα και έχει επιζήμια επίδραση στην ικανοποίησή μας με το σώμα μας. Οι φωτογραφίες «πριν και μετά» παρέχουν μια άλλη πηγή αυτών των εξιδανικευμένων εικόνων και μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ότι το σώμα μας δεν είναι αρκετά καλό, ανεξάρτητα από το μέγεθος του.

Το κίνημα “θετικότητας του σώματος” στη δυτική κοινωνία γενικά, ενθαρρύνει την αποδοχή του σώματος όπως είναι -με όλα του τα ελαττώματα. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να βλέπουν την αποδοχή του σώματος ως «αφήνετε τον εαυτό σας να ξεφύγει» ή, εάν είστε υπέρβαροι, ως «ύμνος στην παχυσαρκία». Αλλά η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα η αποδοχή του σώματος συνδέεται με θετική ψυχολογική και σωματική υγεία. Η “θετικότητα του σώματος” έχει συσχετιστεί με περισσότερη χρήση αντηλιακού, πιο θετικά σεξουαλικά αποτελέσματα και μείωση των βλαβερών επιπτώσεων των εξιδανικευμένων εικόνων.

Για πολλούς ανθρώπους, οι μεταμορφωτικές φωτογραφίες είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παρακινήσουν τον εαυτό τους να υιοθετήσει και να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα σώματα «πριν και μετά» σε τέτοιες φωτογραφίες δεν είναι εφικτά ή επιθυμητά για όλους. Η κίνηση των Weight Watchers να αποθαρρύνουν αυτές τις φωτογραφίες θα μπορούσε να κάνει πιο δυνατή τη θετική εικόνα του σώματος με την αφαίρεση μιας πηγής ανέφικτων ιδανικών σώματος και ενθάρρυνσης υγιεινών συμπεριφορών για χάρη τους.

Δείτε επίσης