Πέντε αυγά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Οι άνδρες που τρώνε πέντε αυγά την εβδομάδα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 από τους άνδρες που καταναλώνουν ένα αυγό την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 2.332 ανδρών ηλικίας 42-60 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί δύο δεκαετίες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Μετά από 20 χρόνια, 432 άνδρες είχαν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν περισσότερα αυγά όχι μόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, αλλά είχαν και χαμηλότερο “ζάχαρο” στο αίμα τους.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν πέντε αυγά την εβδομάδα είχαν 38% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο ένα αυγό την εβδομάδα. Η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος, τις υπόλοιπες διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και την άσκηση.

Όπως εξηγεί ο Γίρκι Βιρτάνεν, καθηγητής επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης, μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι τα αυγά περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και να μειώνουν τη φλεγμονή.

Να σημειωθεί ότι ενώ πριν από 30 χρόνια τα αυγά αποτελούσαν το σύμβολο της καρδιακής προσβολής διότι περιέχουν χοληστερίνη, σήμερα πολλοί διατροφολόγοι τα κατατάσσουν στην υγιεινή διατροφή. Περιέχον υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα τα αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών ωμέγα-3 και βιταμίνης Κ2 η οποία φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην οστεοπόρωση και την αθηροσκλήρωση.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έτρωγαν ολόκληρα τα αυγά και λίγοι έτρωγαν μόνο τα ασπράδια, έτσι η μελέτη δεν εξέτασε τη διαφορά τους.

Αν και η μελέτη αφορούσε άνδρες πιστεύεται ότι ισχύει και για τις γυναίκες.

Καλύτερη ρύθμιση του βάρους

Μια άλλη μελέτη για τα αυγά βρήκε ότι δεν έχουν επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από την Αυστραλία βρήκαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αυγά επί τρεις μήνες είχαν καλύτερο έλεγχο στην όρεξη και ενδεχομένως να προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα επί έξι ημέρες την εβδομάδα είναι ασφαλής ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για διαβητικά άτομα, σύμφωνα με τον Νίκολας Φούλερ από το Boden Institute Clinical Trials Unit, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Ο ίδιος είπε ότι η μελέτη παρακινήθηκε από την αρνητική αντίληψη που υπάρχει απέναντι στα αυγά σε σχέση με τους διαβητικούς. Και συμπλήρωσε ότι οι μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση αυγών δεν συνδέεται με προβλήματα καρδιάς σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Η μελέτη αφορούσε επίσης τον έλεγχο του βάρους 140 υπέρβαρων ατόμων που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • η πρώτη ομάδα έτρωγε λιγότερο από δύο αυγά την εβδομάδα
  • η δεύτερη ομάδα έτρωγε δύο αυγά την ημέρα για έξι μέρες την εβδομάδα

Αυτοί που έτρωγαν λίγα αυγά είχαν καθοδηγηθεί να καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες ώστε να είναι ίδιες οι ποσότητες στις δύο ομάδες. Παρότι οι πρωτεΐνες ήταν στα ίδια επίπεδα στις δύο ομάδες, αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα αυγά ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη πείνα και απολάμβαναν περισσότερο τη διατροφή τους. Ο Φούλερ ανέφερε ότι τα αυγά μπορεί προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια συμβατική δίαιτα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τους παραγωγούς αυγών της Αυστραλίας.

Δείτε επίσης