Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει την αθηροσκλήρωση

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερίνη, ιδίως στους διαβητικούς, ενώ επιταχύνει την αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Βίκτορ Νόβακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού “Journal ofClinical Epidemiology and Metabolism” της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.100 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, όπου –λόγω της γειτνίασης με ερημοποιημένη ζώνη- υπάρχει εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση με μικροσωματίδια. Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα ρύπανσης με βάση δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τις αναλύσεις αίματος των εν λόγω ατόμων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιοπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στη ρύπανση του αέρα για ένα περίπου τρίμηνο, τόσο υψηλότερα ήσαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τόσο χειρότερο το «προφίλ» της χοληστερόλης (μείωση της «καλής» ή HDL και αύξηση της «κακής» ή LDL), ενώ αυξημένα ήσαν και τα τριγλυκερίδια. Η αύξηση στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) ήταν 2,37% και της LDL 1,54%.

«Μολονότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές μεταβολές στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, η συνεχής έκθεση στη ρύπανση και ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται, αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο Νόβακ.Ο κίνδυνος αυτός, όπως διαπιστώθηκε, είναι μεγαλύτερος για τους διαβητικούς.

Δείτε το συμπέρασμα της μελέτης: http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2016-1378

Αθηροσκλήρωση

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει τον σχηματισμό αθηροσκλήρωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη δεκαετής αμερικανική επιδημιολογική έρευνα (MESAAir), με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Κάουφμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet και διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί αθηροσκλήρωση αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου ή αιθάλη και συνεπώς υφίστανται μακρόχρονη έκθεση σε αυτήν, συσσωρεύουν στις αρτηρίες τους δυνητικά επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με όσους μένουν σε μέρη με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπολογίσθηκε ότι για κάθε πέντε μικρογραμμάρια υψηλότερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) ανά κυβικό μέτρο αέρα ή για κάθε 35 μέρη ανά δισεκατομμύριο υψηλότερη συγκέντρωση οξειδίων αζώτου, αυξάνεται κατά 20% ο ρυθμός σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Δείτε το συμπέρασμα της μελέτης:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)00378-0/abstract

Θνησιγένεια

Τέλος, μια τρίτη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση μιας εγκύου στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας (γέννησης νεκρού μωρού). Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση 13 προηγούμενων μελετών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούνι Τζαάκολα της Ιατρικής Σχολής του φιλανδικού Πανεπιστημίου της Όουλου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine και  δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου –ιδίως κατά το τρίιτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης- σε ρύπανση της ατμόσφαιρας από εξατμίσεις αυτοκινήτων, εκπομπές βιομηχανικών αερίων κ.α. αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί νεκρό το μωρό μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Δείτε τη μελέτη εδώ.

Δείτε επίσης