Η δύναμη της λαβής δείχνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η δύναμη της χειραψίας είναι ένας τρόπος αξιολόγησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου και μάλιστα πιο αξιόπιστος από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, βρήκε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, αναφέρθηκε ότι αυτό δεν είναι νέα ιδέα, αλλά τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη.
dynomet555ergripdevice_lg

Ο δρ Ντάρυλ Λέονγκ του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά και οι συνεργάτες του, λένε ότι ένας απλός τρόπος για να αξιολογηθεί πόσο πιθανό είναι κάποιος να πεθάνει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, είναι να δοκιμαστεί η δύναμη της λαβής του.

Χρησιμοποιώντας μια συσκευή χειρός που ονομάζεται δυναμόμετρο, οι ερευνητές εξέτασαν τις λαβές περίου 140.000 ατόμων ηλικίας 35- 70 σε 17 χώρες. Μερικές από αυτές τις χώρες ήταν ο Καναδάς, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Πολωνία. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της ζωής των εθελοντών τους, κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, και κατέγραψαν τα ιατρικά συμβάντα.

Φάνηκε ότι η δύναμη της λαβής κάποιου ήταν μια καλή ένδειξη του πόσο πιθανό ήταν να πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου η “χειραψία”

Ο μέσος όρος της δύναμης της λαβής ήταν 300 Newton (η δύναμη που χρειάζεται για να κρατήσει κάποιος ένα βάρος 30,6 κιλά ενάντια στη βαρύτητα της Γης). Κάθε 50 Newton παρακάτω συνδέονται με αύξηση κατά 16% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά είναι αυξημένος κατά 7% και ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό είναι αυξημένος κατά 9%.

Πάντως, οι ερευνητές βρήκαν πως η δύναμη της λαβής δεν έχει καμία συσχέτιση με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για πνευμονία ή με τον διαβήτη. Ούτε, παραδόξως, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με τους θανάτους από πτώσεις, αν και θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η μυϊκή αδυναμία παίζει άμεσο ρόλο.

Ερμηνεύοντας τι συμβαίνει είναι δύσκολο. Επειδή η μελέτη ήταν παρατηρητική και όχι πειραματική, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν η μυϊκή αδυναμία προκαλεί κάποια ασθένεια ή είναι ένα σύμπτωμα μιας προϋπάρχουσας ασθένειας. Η σωματική δύναμη φυσιολογικά φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η έκπτωσή της επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης.

Πάντως, η μυϊκή δύναμη είναι ένας καλός δείκτης της “πραγματικής” γήρανσης, με άλλα λόγια, της γενικευμένης εξασθένησης.

Η δύναμη της λαβής ως παράγοντας κινδύνου πρόωρου θανάτου παρέμεινε ανεξάρτητος ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα κ.ά.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι 25χρονες γυναίκες έχουν δύναμη χειραψίας κατά μέσον όρο 34 κιλά, αλλά οι 70άρες μόλις 24 κιλά. Η δύναμη των ανδρών είναι 54 και 38 κιλά αντίστοιχα.

Δείτε επίσης