Tο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τα υγιή βακτήρια του εντέρου

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, συνιστώνται συχνά λόγω της παρουσίας του αντιοξειδωτικού σουλφοραφάνη, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τη γενική υγεία και ευεξία και για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Η Emily Gulliver ηγήθηκε μιας ομάδας στο Hudson Institute, η έρευνα της οποίας είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις της σουλφοραφάνης σε βακτήρια που προέρχονται από τον άνθρωπο σε συνθήκες που αντιγράφουν αυτές του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Functional Foods.

«Η εργασία μας εξέτασε την επίδραση της σουλφοραφάνης στην ανάπτυξη βακτηρίων που βρίσκονται στο γαστρεντερικό μικροβίωμα, σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του εντέρου», είπε η Gulliver.

Ανέφερε ότι η σουλφοραφάνη είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική στη θεραπεία πολλών παθήσεων και χορηγείται από το στόμα, επομένως μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τα βακτήρια του εντέρου.

«Γνωρίζουμε ότι με την παρουσία οξυγόνου η σουλφοραφάνη μπορεί να δράσει ως αντιμικροβιακό, σκοτώνοντας τα βακτήρια που υπάρχουν. Ωστόσο, όταν τρώμε λαχανικά, η σουλφοραφάνη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Έχουμε δείξει ότι χωρίς οξυγόνο, η σουλφοραφάνη μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, τα οποία μπορεί να αλλάξουν τις κοινότητες μέσα στο έντερο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις ακριβείς επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου -μέχρι τότε, ακολουθήστε τις συμβουλές των γονιών σας και φάτε το μπρόκολο σας».

Περισσότερες πληροφορίες: Sarah A. Marshall et al, The broccoli-derived antioxidant sulforaphane changes the growth of gastrointestinal microbiota, allowing for the production of anti-inflammatory metabolites, Journal of Functional Foods (2023). DOI: 10.1016/j.jff.2023.105645.

Δείτε επίσης