Ένα αυγό την ημέρα αυξάνει το ύψος στα μωρά 6-9 μηνών

Τα αυγά αυξάνουν σημαντικά την ανάπτυξη και μειώνουν τον νανισμό κατά 47% στα μωρά ηλικία 6-9 μηνών, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics από μια κορυφαία εμπειρογνώμονα για τη διατροφή των παιδιών στο Brown School at Washington University στο Σαιντ Λούις.

“Τα αυγά είναι μια σχετικά οικονομική τροφή και εύκολα προσβάσιμη”, δήλωσε η Lora Iannotti, επικεφαλής της μελέτης. “Είναι επίσης μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη στα μικρά παιδιά. ‘Εχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τον νανισμό σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Διαπιστώθηκε στη μελέτη αυτή ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο ύψος των μικρών παιδιών από ό, τι είχε βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες. Να σημειωθεί ότι τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και μια καθυστέρηση μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάκλητη.

Η Iannotti και οι συνεργάτες της διενήργησαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή στον Εκουαδόρ το 2015. Έδωσαν σε 83 μωρά ηλικίας 6-9 μηνών ένα αυγό την ημέρα για 6 μήνες, και συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια ομάδα 80 μωρών που δεν κατανάλωναν αυγά -βέβαια, μερικά από τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν επίσης αυγά, αλλά κανένα τους περισσότερο από τα μωρά της παρεμβατικής ομάδας.

Όλες οι οικογένειες δέχονταν την επίσκεψη φροντιστών μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθούνται τυχόν συμπτώματα νοσηρότητας και για να γίνονται μετρήσεις.

Τα αυγά έδειξαν ότι αυξάνουν το ύψος και το βάρος. Διαπιστώθηκε ότι συνέβαλαν 47% στην αύξηση του ύψους και 74% στην αύξηση του βάρους, όταν συγκρίθηκαν οι δύο ομάδες. Τα μωρά στην ομάδα θεραπείας είχαν όχι μόνο υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη αυγών αλλά και μειωμένη πρόσληψη ζαχαρούχων γλυκαντικών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

“Ήμασταν έκπληκτοι από το πόσο αποτελεσματική αυτή η παρέμβαση αποδείχθηκε,” είπε η Iannotti.

Τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή και αναμφισβήτητα πιο προσιτή στους πληθυσμούς με φτωχές πηγές από άλλα τρόφιμα, και ειδικότερα από εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Θρεπτική τροφή για τα μικρά παιδιά

“Η μελέτη μας παρακολούθησε προσεκτικά τις αλλεργικές αντιδράσεις στα αυγά, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά από τους φροντιστές κατά τις εβδομαδιαίες επισκέψεις τους στο σπίτι των οικογενειών”, ανέφερε η Iannotti. “Τα αυγά φαίνεται να είναι μια βιώσιμη και συνιστώμενη πηγή διατροφής για τα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες”.

Η καθηγήτρια Mary Fewtrell, επικεφαλής της διατροφής στο Royal College of Pediatrics and Child Health, δήλωσε: «Με κάποιο τρόπο προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχει διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για την κατανάλωση αυγών σε αυτή την κατάσταση -αν και γνωρίζω ότι σε μερικούς πολιτισμούς οι γονείς δεν θεωρούν το αυγό ως ένα αποδεκτό πρόωρο φαγητό κυρίως λόγω ανησυχιών για αλλεργία. Το αυγό είναι μια καλή θρεπτική συμπληρωματική τροφή που μπορεί να εισαχθεί ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής μόλις η μητέρα αποφασίσει να ξεκινήσει τη συμπληρωματική σίτιση αλλά ποτέ πριν από τους τέσσερις μήνες”.

Η Fewtrell πρόσθεσε ότι τα αυγά θα πρέπει να είναι πάντα καλά μαγειρεμένα για να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος μόλυνσης.

Να σημειωθεί ότι τα αυγά έχουν δυσφημιστεί ως τροφή διότι ο κρόκος τους περιέχει αρκετή χοληστερίνη, όμως τα ασπράδια πάντα θεωρούνταν υγιεινά. Από την άλλη μεριά ο κρόκος περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ενώ σήμερα ξέρουμε ότι η διατροφική χοληστερίνη επηρεάζει σε μικρό βαθμό τη χοληστερίνη του αίματος.

Δείτε επίσης