Το τσάι μειώνει τα οστεοπορωτικά κατάγματα

Τρία φλιτζάνια τσάι καθημερινά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για οστικά κατάγματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές γράφουν ότι το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει συντελούν στην πρόληψη της ασθένειας.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες και το τσάι είναι βασική πηγή τους. Πρόκειται για παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, δηλαδή συστατικά χωρίς άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο τα  συστατικά αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των φυτών από παθογόνους μικροοργανισμούς και τους προσδίδουν έντονα χρώματα. Η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ευεργετική λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης.

Τα φλαβονοειδή

Ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner», το Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ και το Πανεπιστήμιο «Flinders» της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα, παρακολούθησαν 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για το αν έπιναν τσάι και ελέγχονταν για ενδεχόμενο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 288 γυναίκες έπεσαν και έσπασαν ένα οστό τους ενώ οι μισές από αυτές υπέστησαν κάταγμα ισχίου.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα, σε σχέση με αυτές που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα. Κάθε φλιτζάνι τσάι την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά 9%.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το εύρημα στα φλαβονοειδή του τσαγιού. “Η μελέτη μας δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρου τσαγιού λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στις ηλικιωμένες γυναίκες”, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τζόναθαν Χόντγκσον.

Με την ίδια λογική και άλλες τροφές που περιέχουν φλαβονοειδή έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν την οστική απώλεια και τα κατάγματα. Τα κόκκινα φασόλια, το κόκκινο κρασί, το ρόδι και οι διάφοροι τύποι βατόμουρων είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή. Το ίδιο και πολλά κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά καθώς και κάποιοι ξηροί καρποί. Πάντως τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα 3.000 και πλέον φυτοχημικών και άρα δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποια από αυτά παίζουν θετικό ρόλο στην οστεοπόρωση. Μεταξύ των ομάδων, οι πιο σημαντικές είναι οι φαινόλες, οι ισοφλαβόνες, οι φλαβονόλες, οι κατεχίνες, οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες αλλά και η κερκετίνη.

Να σημειωθεί ότι η οστεοπόρωση προσβάλλει και τα δύο φύλα αλλά περισσότερο τις γυναίκες. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό, η έλλειψη άσκησης και μια διατροφή που περιέχει λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ2 θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης οστεοπενίας.

Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν οι οστεοκλάστες, κύτταρα που αποδομούν τα οστά ξεπερνούν σε ενεργητικότητα τους οστεοβλάστες κύτταρα υπεύθυνα για την αναδόμηση των οστών. Συνήθως μετά την ηλικία των 30, οι οστεοβλάστες λιγοστεύουν και ξεκινά η εμφάνιση της απώλειας ασβεστίου από τα οστά.

Δείτε επίσης