Πόσα βακτήρια ανταλλάσσονται με ένα φιλί;

Μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome βρήκε ότι μέχρι 80 εκατομμύρια βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το ένα στόμα στο άλλο κατά τη διάρκεια ενός φιλιού 10 δευτερολέπτων.

Οι ερευνητές του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών, με επικεφαλής τον Ρέμκο Κορτ, έδειξαν για πρώτη φορά ότι δύο άτομα που φιλιούνται τουλάχιστον εννιά φορές την ημέρα, καταλήγουν να μοιράζονται τις ίδιες κοινότητες βακτηρίων στο στόμα τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 21 ζευγάρια συλλέγοντας πληροφορίες για τις συνήθειές τους σχετικά με τα φιλιά και στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα που πήραν από τη γλώσσα και το σάλιο τους. Από την ανάλυση προέκυψε ότι, οι μικροβιακές κοινότητες στο στόμα τους δεν αργούν να εξομοιωθούν όταν ένα ζευγάρι φιλιέται με πάθος και σχετικά μεγάλη συχνότητα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ελεγχόμενα πειράματα με φιλιά σε εργαστηριακό περιβάλλον, όπου ο ένας σύντροφος είχε προηγουμένως πιει ένα προβιοτικό ρόφημα το οποίο περιείχε συγκεκριμένες ποικιλίες βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Lactobacillus Bifidobacteria.

Μεταφορά 80 εκατομμυρίων βακτηρίων

Μετά από ένα μόνο “καυτό” φιλί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των προβιοτικών βακτηρίων στο στόμα του άλλου συντρόφου είχε τριπλασιαστεί και υπολόγισαν ότι είχαν μεταφερθεί περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια.

Κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα, ένα «οικοσύστημα» με πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν στο δέρμα και μέσα στο σώμα. Το οικοσύστημα αυτό είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών, τη σύνθεση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, καθώς και την πρόληψη των ασθενειών. Διαμορφώνεται από τη γενετική, τη διατροφή και την ηλικία, αλλά και από τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούμε. Τα καλά βακτήρια βοηθούν στην υγεία και καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια, και τα κακά βακτήρια προκαλούν λοιμώξεις.

Το στόμα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων, η σύνθεση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από όσους έρχεται κανείς σε στενή και συχνή επαφή.

«Η μικροχλωρίδας επί της επιφάνειας της γλώσσας είναι περισσότερο όμοια μεταξύ των συντρόφων σε σχέση με άλλα άτομα, αλλά η ομοιότητα δεν συσχετίζεται μόνο με με φιλιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο κοινός τρόπο ζωής, το περιβάλλον, ή γενετικοί παράγοντες», γράφουν οι ερευνητές.

Σχολιάζοντας αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που έδωσαν οι ερευνητές στους εθελοντές ανέφεραν ένα ενδιαφέρον αλλά ξεχωριστό εύρημα: Tο 74% των ανδρών ανέφεραν ότι φιλούν καθημερινά με  μεγαλύτερη συχνότητες τη σύντροφό τους, απ’ ότι ανέφερε η σύντροφός τους.  Οι άνδρες ανέφεραν 10 φιλιά την ημέρα ενώ οι γυναίκες ανέφεραν 5 φιλιά την ημέρα.

Συνεπώς ο πραγματικός αριθμός είναι άγνωστος. Αν υποθέσουμε ότι οι άνδρες υπερεκτιμούν και οι γυναίκες υποεκτιμούν τη συχνότητα των φιλιών, ο μέσος όρος ήταν 7,5 φιλιά την ημέρα στους συγκεκριμένους εθελοντές.  

Δείτε επίσης