Κάντε στρέτσινγκ κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Η πανδημία COVID-19 έχει καταστήσει πιο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να κάνουν καθημερινή προπόνηση. Η καθιστική συμπεριφορά, και ιδιαίτερα αυτή που γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να συμβάλει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου κάτι που αναφέρεται ως «ασθένεια του καθίσματος» (sitting disease).

Μπορεί να νομίζετε ότι τις διατάσεις εκτελούνται μόνο από δρομείς ή γυμναστές. Αλλά όλοι πρέπει να τεντωνόμαστε για να προστατεύσουμε την κινητικότητα και την ανεξαρτησία μας. “Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση. Θα πρέπει να είναι καθημερινές”, λέει ο David Nolan, φυσιοθεραπευτής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης το οποίο συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Οι διατάσεις κάνουν τους μύες ευέλικτους, δυνατούς και υγιείς και χρειαζόμαστε αυτή την ευελιξία για να διατηρήσουμε ένα εύρος κίνησης στις αρθρώσεις. Χωρίς αυτό, οι μυς κονταίνουν και σφίγγονται. Στη συνέχεια, όταν καλείτε τους μυς για δραστηριότητα, είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να εκταθούν αρκετά. Αυτό σας θέτει σε κίνδυνο για πόνο στις αρθρώσεις, καταπονήσεις και μυϊκή βλάβη.

Από την πλευρά της, η Danielle P. Johnson, φυσικοθεραπεύτρια ευεξίας στο Πρόγραμμα Healthy Living της Mayo Clinic, λέει ότι πρέπει κάθε άνθρωπος να ενσωματώσει περισσότερη κίνηση και στρέτσινγκ στην καθημερινή του ζωή αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας. Είτε εργάζεστε σε γραφείο είτε από το σπίτι, η Johnson προτείνει να κάνετε διαλείμματα κάθε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας σας για να κάνετε μερικές απλές διατάσεις.

“Το σώμα μας μπορεί να γίνει άκαμπτο. Ξέρετε, βρισκόμαστε πάντα σε αυτήν την καμπυλωμένη θέση όταν βρισκόμαστε στο γραφείο μας και εργαζόμαστε, επομένως θέλουμε πραγματικά να ανοίξουμε το στήθος μας”, λέει η Johnson. “Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς κάνοντας μερικές κινήσεις των ώμων. Μια πραγματικά σπουδαία διάταση που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας έναν τοίχο είναι απλώς να πλησιάζετε στον τοίχο, να σηκώνετε το πίσω μέρος των χεριών σας στον τοίχο και απλά να σύρετε τα χέρια σας πάνω-κάτω όμορφα και αργά”, λέει η Johnson.

Μην ανησυχείτε εάν δεν έχετε πρόσβαση σε εξοπλισμό γυμναστηρίου. Η Johnson λέει ότι το γραφείο σας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο άσκησης. “Απλώς βάζοντας τα χέρια σας στο γραφείο και τεντώνοντας, μετακινείτε το κάτω μέρος σας προς τα πίσω, φέρνοντας τα χέρια σας προς τα εμπρός”. Είτε δοκιμάσετε αυτές τις διατάσεις είτε κάνετε ένα διάλειμμα για να πάτε μια βόλτα, όλες οι κινήσεις μετράνε.

Το να κάνετε τέντωμα μια φορά σήμερα δεν θα σας δώσει ως δια μαγείας ευελιξία. Θα χρειαστεί να το κάνετε με την πάροδο του χρόνου και να παραμείνετε αφοσιωμένοι στη διαδικασία. “Μπορεί να σας πήρε πολλούς μήνες για να έχετε σφίξιμο στους μυς, επομένως δεν θα είστε απόλυτα ευέλικτοι μετά από μία ή δύο συνεδρίες”, λέει ο φυσιοθεραπευτής David Nolan από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Χρειάζονται εβδομάδες έως μήνες για να γίνετε ευέλικτοι”.

Τι μπορείτε να κάνετε για την ασθένεια του καθίσματος;

  • Σταθείτε όρθιοι περισσότερο και τεντωθείτε. Μία καλή αρχή είναι η εναλλαγή μεταξύ καθίσματος και όρθιας στάσης κάθε 30 λεπτά.
  • Γίνετε πιο ενεργοί στο σπίτι. Περπατήστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο.
  • Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να περπατήσετε στη γειτονιά κάθε μέρα.
  • Φορέστε ένα ρολόι που ανιχνεύει την κινητική σας δραστηριότητα – αυτό σας αναγκάζει να έχετε επίγνωση του πόσο κινείστε σε μια μέρα.
  • Δοκιμάστε προπονήσεις στο σπίτι.
  • Βάλτε τακτικά μουσική στο σπίτι, επειδή η μουσική σας δίνει ενέργεια και σας ενθαρρύνει να κινηθείτε.
  • Όταν πηγαίνετε σε ένα κατάστημα, χρησιμοποιείστε τις σκάλες.

Δείτε επίσης