To κρασί κάνει καλό στην οστεοαρθρίτιδα αλλά η μπίρα κάνει κακό

Οι άνθρωποι που πίνουν κρασί είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αλλά αν πίνουν μπίρα είναι πιο επιρρεπείς στην αρθρίτιδα. Αυτό δείχνει μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Τα πορίσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Arthritis Research and Therapy.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης σχετικά με το αλκοόλ 1.001 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45 – 86 ετών με αρθρίτιδα με γόνατος και 933 ατόμων με αρθρίτιδα ισχίου. Συνέκριναν αυτές τις καταναλωτικές συνήθειες με εκείνες 933 υγιών ατόμων.

Αυτοί που έπιναν αρκετή μπίρα, πάνω από 20 ποτήρια την εβδομάδα, είχαν 93% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αρθρίτιδα του γόνατος σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν μπιρα. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα ισχίων.

Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν 4-6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο αρθρίτιδας του γόνατος, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον 7 ποτήρια την εβδομάδα είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 50%.

Πολυφαινόλες και ουρικό οξύ

Οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφείς. Μια θεωρία είναι ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κρασί, οι πολυφαινόλες, μπορούν να έχουν προστατευτική επίδραση, ενώ τα επίπεδα του ουρικού οξέος, τα οποία αυξάνονται με την κατανάλωση μπίρας, μπορεί να έχουν βλαβερή επίδραση. Να σημειωθεί ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων και ενισχύουν την ανάπτυξη άλλων που είναι ωφέλιμα στον οργανισμό.

«Κατανάλωση μπίρας φαίνεται να είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου ενώ η κατανάλωση κρασιού παρέχει προστασία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που διερεύνησε τις επιπτώσεις ξεχωριστών αλκοολούχων ποτών στην οστεοαρθρίτιδα, και όχι συνολικά του αλκοόλ. Σχετικά με άλλα ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, η μελέτη δεν βρήκε κάποια ουσιαστική επίδραση.

Δείτε επίσης