Αλκοόλ: Συρρικνώνει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου ακόμα και σε μέτρια ποσότητα

Η κατανάλωση 10 κουτιών μπύρας την εβδομάδα μπορεί να βλάπτει την υγεία σας περισσότερο από ό, τι νομίζετε.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με νέα έρευνα των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου.

Η έρευνα βρήκε ότι μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου καθώς προκαλεί ταχύτερη έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό British Medical Journal, ανέλυσαν στοιχεία για 550 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών πραγματοποιώντας μαγνητικές απεικονίσεις (MRIs: magnetic resonance imaging) για να αναλύσουν τη δομή του εγκεφάλου τους στο τέλος της μελέτης.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν για μια χρονική περίοδο 30 ετών (1985-2015) την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, με τις γνωστικές/νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι το 35% όσων δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ εμφάνισε συρρίκνωση του ιππόκαμπου στη διάρκεια της 30ετίας, ενώ το ποσοστό ήταν 65% για όσους έπιναν 14 έως 21 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα και ακόμη μεγαλύτερο (77%) για όσους έπιναν πάνω από 30 μερίδες.

Ο ιππόκαμπος επηρεάζει τη μνήμη και τις ικανότητες προσανατολισμού. Στη νόσο Αλτχάιμερ παρατηρείται ατροφία του ιππόκαμπου.

Κάθε μονάδα περιέχει οκτώ γραμμάρια αλκοόλ και ένα μέσο ποτό περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι μια κατανάλωση από 8 έως 12 μπύρες την εβδομάδα θα σας έφερνε σε αυτή την κατηγορία κινδύνου.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, πάνω από 17 μπύρες, βρέθηκε να σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ ήταν μειωμένη η ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου (η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νόηση). Τέλος υπήρχαν χειρότερες γλωσσικές ικανότητες.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ακόμη και στο πλαίσιο των συνιστώμενων κατευθυντήριων γραμμών για το αλκοόλ – μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες – προκαλούνται προβλήματα στον εγκέφαλο.

Δείτε επίσης