Από τότε που άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι η άσκηση ωφελεί την υγεία, οι ερευνητές έψαξαν να βρουν ποιο είδος και ποια ένταση είναι η καλύτερη. Δημιουργήθηκε όμως μια διαμάχη καθώς τόσο η ήπια γυμναστική όσο και η έντονη έχουν τα δικά τους οφέλη.
Φαίνεται πως το καλύτερο είναι να συνδυάζει κανείς την ήπια αεροβική άσκηση με κάποιες έντονες ασκήσεις. Ωστόσο προβλήθηκε περισσότερο η ήπια άσκηση καθώς αυτή είναι η πιο κατάλληλη για το ευρύ κοινό. Αυτό προκάλεσε μια παρεξήγηση, ότι η έντονη άσκηση μπορεί να κάνει κακό στην υγεία.
Αν και η πολύ έντονη άσκηση που γίνεται παρετεταμένα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντομες ασκήσεις που φτάνουν το ανθρώπινο σώμα στο όριά του προκαλούν ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να προσφέρει η ήπια άσκηση. Φυσικά, το πόσο έντονη μπορεί να είναι μια άσκηση εξαρτάται από τις δυνατότητες του ασκούμενου.
Η έντονη άσκηση χαρίζει μακροζωία
Τώρα, μια νέα μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, βρήκε ότι η σύντομη έντονη γυμναστική που «κόβει» την ανάσα είναι καλύτερη από την παρατεταμένη «απαλή» άσκηση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 6,5 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45-75 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι ασχολούνταν με κάποια έντονη άσκηση, όπως το τζόγκινγκ και το aerobic, έζησαν περισσότερο από αυτούς που ασχολούνταν με μέτριας ένταση δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και οι δουλειές του σπιτιού.
Η έντονη άσκηση μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως 13%, ένα ποσοστό στατιστικά σημαντικό.
Η μελέτη έδειξε πως τα οφέλη της έντονης γυμναστικής ίσχυαν και για τα δύο φύλα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και το αν υπάρχουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Ακόμα και οι μικρές ποσότητες έντονης δραστηριότητας φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Κλάους Γκέρμεπλ, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου James Cook, στο Κουήνσλαντ.
«Τα οφέλη της έντονης άσκησης ήταν τα ίδια σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, και ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Είτε είναι κανείς παχύσαρκος, είτε όχι, είτε πάσχει από καρδιοπάθεια ή διαβήτη τύπου 2, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του αν βάλει λίγη έντονη φυσική δραστηριότητα στη ζωή του».