Μύθος ότι οι πρωτεΐνες προκαλούν οστεοπόρωση

Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας βρήκε ότι μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης ωφελεί την υγεία των οστών όταν συνοδεύεται από επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Άρα οι πρωτεΐνες δεν συμβάλλουν στην οστεοπόρωση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση και τα άτομα που κινδυνεύουν από υποσιτισμό λόγω οξείας ή χρόνιας ασθένειας ή που αναρρώνουν από τραυματισμό. Στα άτομα αυτά οι πρωτεΐνες κάνουν καλό στα οστά και όχι κακό, άλλωστε τα οστά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί διαφωνούσαν για το αν μια διατροφή με αυξημένο ποσοστό πρωτεϊνών έκανε καλό ή κακό στα οστά. Ο λόγος ήταν ότι ορισμένες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πρωτεΐνες οδηγούν περισσότερο ασβέστιο στα ούρα, δηλαδή έξω από το σώμα. Στη συνέχεια όμως άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πιο πολλά ζωικά τρόφιμα -και άρα περισσότερες πρωτεΐνες- είχαν πιο γερά κόκαλα από τα άτομα που ακολουθούσαν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Το συμπέρασμα της ανασκόπησης είναι ότι η λήψη πρωτεϊνών στους ηλικιωμένους πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα (συνιστώνται σήμερα 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σώματος) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας και του κινδύνου κατάγματος, ειδικά στο ισχίο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής.

Πρόκειται για μια νέα συναίνεση ειδικών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τις Κλινικές και Οικονομικές Όψεις της Οστεοπόρωσης, της Οστεοαρθρίτιδας και των Μυοσκελετικών Νόσων (ESCEO) και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση (IOF).

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Osteoporosis International, διαπίστωσε ότι μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμη για τα οστά. Επίσης, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το όξινο φορτίο λόγω υψηλότερων διαιτητικών προσλήψεων πρωτεϊνών, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, είναι επιβλαβές για την υγεία των οστών.

Τα βασικά ευρήματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης περιλαμβάνουν:

  • Ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου ελαττώνεται ελαφρώς με υψηλότερες προσλήψεις πρωτεϊνών, δεδομένου ότι οι προσλήψεις ασβεστίου είναι επαρκείς.
  • Η οστική πυκνότητα, η οποία είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της αντοχής των οστών, φαίνεται να συνδέεται θετικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή.
  • Η πρωτεΐνη και το ασβέστιο που συνδυάζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε ορισμένες ορμόνες που αποτελούν δείκτες καλής υγείας των οστών.
  • Το όφελος των πρωτεϊνών για τα οστά φαίνεται να απαιτεί επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
  • Δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσες ενδείξεις εξέλιξης της οστεοπόρωσης, των καταγμάτων ή της αλλοιωμένης αντοχής των οστών με το όξινο φορτίο που προέρχεται από μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο René Rizzoli, καθηγητής στο τμήμα οστικών παθήσεων των Νοσοκομειακών Πανεπιστημίων της Γενεύης και της Ιατρικής Σχολής, δήλωσε ότι το πρόβλημα στους ηλικιωμένους δεν είναι οι πολλές πρωτεΐνες, για την υγεία των οστών, αλλά οι λίγες.

O Rizzoli είπε: “Η επαρκής πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης μαζί με ασβέστιο είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τη διατήρηση υγιούς οστού σε όλες τις ηλικίες. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ενισχυθεί ενόψει των μύθων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή υποδεικνύοντας ότιh  υπερβολική πρωτεΐνη προκαλεί όξινο φορτίο και είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών. Στην πραγματικότητα, στους ηλικιωμένους διαπιστώνουμε ότι ένα κοινό πρόβλημα δεν είναι πάρα πολύ πρωτεΐνη αλλά η λίγη”.

Δείτε εδώ ποιες τροφές περιέχουν πρωτεΐνες.

Πηγή: Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis Foundation.

Δείτε επίσης