Γιατί τόσα πολλά από τα κατοικίδια είναι υπέρβαρα;

Της Deborah Linder, Head of Tufts Obesity Clinic for Animals, Tufts University, The Conversation.

Όταν κοίταξα το βιβλίο των ραντεβού μου για την ημέρα, σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Κάποιος που εργαζόταν στη βιομηχανία του fitness έφερνε τη γάτα του στην κλινική Tufts Obesity Clinic for Animals. Μας μπέρδεψε για ένα διαφορετικό είδος κλινικής διαχείρισης βάρους; Ψάχνει να βγάλει μυς στη γάτα του ή ίσως σέικ πρωτεΐνης γατούλας;

Ήμουν εντελώς έκπληκτη όταν τηλεφώνησα για το ραντεβού μου στο λόμπι και ένας αθλητικός άνδρας σηκώθηκε με μια γάτα σχεδόν 20 κιλών! Ρώτησα αν μπορούσα να μιλήσω ωμά μαζί του. Γιατί κάποιος που σαφώς γνωρίζει πολλά για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να φέρει τη γάτα του σε έναν κτηνίατρο διατροφολόγο; Τι θα έλεγε αν η γάτα ήταν ένα από τα άτομα που βοηθάει να διατηρούνται σε φόρμα καθημερινά; Η συζήτησή μας τότε πήγε κάπως έτσι…

Από τον διάλογο, συνειδητοποίησα ότι αντιμετώπιζα εντελώς λάθος την παχυσαρκία των κατοικίδιων. Έπρεπε να εστιάσω λιγότερο στο κατοικίδιο και περισσότερο στη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους. Αυτό είναι που κυριολεκτικά μειώνει τη ζωή των σκύλων και των γατών που αγαπάμε τόσο πολύ.

Όπως και με τους ανθρώπους, η παχυσαρκία στα κατοικίδια έχει διαστάσεις επιδημίας. Πάνω από τα μισά σκυλιά και γάτες σε όλο τον κόσμο μάχονται με το βάρος τους. Ενώ τα υπέρβαρα κατοικίδια μπορεί να μην αντιμετωπίζουν το ίδιο κοινωνικό στίγμα με τους ανθρώπους, η ιατρική και συναισθηματική βλάβη προκαλείται επίσης. Η παχυσαρκία στα ζώα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σχεδόν σε κάθε σύστημα του σώματος, με καταστάσεις που κυμαίνονται από διαβήτη έως οστεοαρθρίτιδα.

Οι ιδιοκτήτες λένε συχνά ότι δεν τους νοιάζει αν το κατοικίδιο ζώο τους είναι «παχύ» -απλά υπάρχουν περισσότερα από αυτά που αγαπούν! Είναι δουλειά μου να τους ενημερώσω ότι υπάρχει λιγότερος χρόνος για να τους προσφέρω αυτή την αγάπη. Μια μελέτη ορόσημο για τη διάρκεια ζωής έδειξε ότι τα Λαμπραντόρ που ήταν 10-20% υπέρβαρα -ούτε καν παχύσαρκα, που συνήθως ορίζεται ως πάνω από 20%- ζούσαν 1,8 χρόνια λιγότερο από αυτά που είχαν ιδανικό βάρος.

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία έχει πράγματι συναισθηματικές συνέπειες για τα κατοικίδια. Τα υπέρβαρα κατοικίδια έχουν χειρότερα αποτελέσματα σε ζωτικότητα, ποιότητα ζωής, πόνο και συναισθηματική διαταραχή. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να βελτιωθούν με την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι σκύλοι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ήταν επιτυχείς στο 63% των περιπτώσεων.

Πού ακριβώς είναι λοιπόν το πρόβλημα; Είναι τα τρόφιμα πολύ πλούσια σε θερμίδες; Τα κατοικίδια δεν ασκούνται αρκετά; Είναι γενετικό; Τα ταΐζουμε υπερβολικά; Από την εμπειρία μου στην κλινική παχυσαρκίας κατοικίδιων ζώων, μπορώ να σας πω ότι είναι λίγο από όλα τα παραπάνω.

Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποια προσέγγιση για την απώλεια βάρους ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι -αρκεί να την ακολουθούν. Αλλά πολλοί στην κτηνιατρική επικεντρώνονται περισσότερο στην παραδοσιακή διατροφή και τα σχέδια άσκησης και λιγότερο στην τήρηση ή στον λόγο που αυτά τα κατοικίδια μπορεί να έχουν γίνει παχύσαρκα εξαρχής -τα σκυλιά δεν ανοίγουν μόνα τους την πόρτα του ψυγείου!

Ωστόσο, πολλές φορές η παχυσαρκία των κατοικίδιων σχετίζεται με τη σχέση ανθρώπου-ζώου παρά με το μπολ φαγητού. Το 2014, εργάστηκα σε μια ομάδα συναδέλφων εμπειρογνωμόνων για την παχυσαρκία κατοικίδιων ζώων που οργανώθηκε από την American Animal Hospital Association για τη δημοσίευση νέων οδηγιών διαχείρισης βάρους, αναγνωρίζοντας ότι ο δεσμός ανθρώπου-ζώου πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου έτοιμος να κάνει αλλαγές και να ξεπεράσει τις προκλήσεις που μπορεί να επιβραδύνουν την απώλεια βάρους του κατοικίδιου ζώου του;

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων, αντιμετωπίζουμε τις γάτες και τους σκύλους μας περισσότερο σαν μέλη της οικογένειας. Υπάρχει ένας βαθύτερος συναισθηματικός και ψυχολογικός δεσμός που δεν ήταν τόσο συνηθισμένος όταν ο σκύλος ήταν απλώς ένας σκύλος. Εάν οι κτηνίατροι μπορούν να εντοπίσουν έναν ενδοτικό γονέα κατοικίδιου ζώου, ίσως μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν στρατηγικές για να αποφύγουν την έκφραση αγάπης μέσω παροχής τροφής.

Η διαχείριση της παχυσαρκίας στα κατοικίδια θα απαιτήσει από κτηνιάτρους, γιατρούς και ψυχολόγους να συνεργαστούν. Πολλές κτηνιατρικές σχολές και νοσοκομεία απασχολούν πλέον κοινωνικούς λειτουργούς που βοηθούν τους κτηνιάτρους να κατανοήσουν την κοινωνική πτυχή του δεσμού ανθρώπου-ζώου και πώς επηρεάζει τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου. Για παράδειγμα, κάποιος που έχασε σύζυγο και μοιράζεται μια λιχουδιά παγωτού κάθε βράδυ με τον σκύλο του μπορεί να προσπαθεί να αντικαταστήσει μια παράδοση που συνήθιζε. Ένας κοινωνικός λειτουργός με υπόβαθρο ψυχολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία ενός σχεδίου που θα σέβεται τον δεσμό του ιδιοκτήτη με το κατοικίδιο ζώο του χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την υγεία του.

Δείτε επίσης