Έχετε κατάθλιψη; Σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε!

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις σε μισθούς ή ακόμα χειρότερα και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι απογοητευμένοι οδηγούνται στην κατάθλιψη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ψυχολόγοι η κατάθλιψη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της άσχημης επαγγελματικής πορείας, αλλά πολλοί πέφτουν σε κατάθλιψη όταν χάνουν κάποιο αγαπημένο συγγενικό τους ή φιλικό τους πρόσωπο.

 

Τα συμπτώματα

Ένα πρώτο σύμπτωμα για να καταλάβετε ότι η κατάθλιψη σας έχει χτυπήσει την πόρτα είναι η απομόνωση.

Αν στην καθημερινότητά σας προτιμάτε να απομονώνεστε στο σπίτι σας και δεν έχετε όρεξη, ούτε για κάποια δραστηριότητα, ούτε ακόμα για να δείτε τους φίλους σας, τότε, υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι, η κατάθλιψη πλησιάζει.

Ένας ακόμη λόγος για να καταλάβετε αν έχετε πέσει σε κατάθλιψη, είναι να παρατηρήσετε το σώμα σας.

Συνήθως, όσοι έχουν κατάθλιψη, είτε έχουν σημαντική μείωση στην όρεξη, με αποτέλεσμα να χάνουν συνεχώς σωματικό βάρος, είτε παίρνουν βάρος σχεδόν 5% επιπλέον κάθε μήνα. Η ανορεξία και η βουλιμία είναι άκρως ψυχολογικά σύνδρομα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη.

Ένα ακόμη σημάδι κατάθλιψης είναι η υπνηλία. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε αποτελέσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί από ψυχολόγους, ο υπερβολικός ύπνος αποτελεί μια λύση ώστε οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, να μην έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα τους και για αυτό τον επιλέγουν…ώστε να ξεχνιούνται.

Τέλος, ένα ακόμη θέμα το οποίο αναδεικνύει ότι αντιμετωπίζετε θέματα κατάθλιψης είναι οι αυτοκτονικές τάσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θάνατο ως μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή τους. Μοναδική λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να έρθουν σε επαφή με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο, ώστε να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία και η αυτοχειρία είναι έγκλημα.

Ευχαριστούμε το ψυχολογικό γραφείο Άγγελος Ι. Ηλιόπουλος (cbt.com.gr)  το οποίο παρέχει Ολοκληρωμένα Θεραπευτικά Προγράμματα βραχείας παρέμβασης ψυχολόγου.

Δείτε επίσης