O χορός είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση απώλειας βάρους

Μια ομάδα επιστημόνων φυσικής αγωγής στην Κίνα διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση που δείχνει ότι ο χορός είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για την απώλεια βάρους.

Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα από μελέτες που επικεντρώθηκαν σε παρεμβάσεις απώλειας βάρους.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η υγιεινή ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Η λιγότερη κατανάλωση ή η μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση, και για πολλούς η τακτική άσκηση περιλαμβάνει τρέξιμο, γυμναστήριο ή αγορά και χρήση εξοπλισμού γυμναστικής στο σπίτι.

Οι ερευνητές εστίασαν στο χορό βασιζόμενοι σε 10 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 646 άτομα -321 άτομα κατανεμήθηκαν στο πρόγραμμα χορού και 331 στην ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσαν ότι εκτός από διασκεδαστικός, ο χορός μπορεί να αδυνατίσει.

Αναλύοντας τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι ο χορός τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση απώλειας βάρους τόσο για τα υπέρβαρα όσο και για τα παχύσαρκα άτομα. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ο χορός μείωσε το βάρος και αυτή η βελτίωση είχε αξιοσημείωτη κλινική σημασία. Η μέση διαφορά στο βάρος μεταξύ των δύο ομάδων ήταν 1,92 κιλά και στο λίπος ήταν 1,58 κιλά.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι, ως μορφή αερόβιας άσκησης, ο χορός απαιτεί διάρκεια παρέμβασης τουλάχιστον 3 μηνών για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στη σύσταση του σώματος. Και σημείωσαν ότι ο χορός μπορεί να είναι μια πιο πρακτική μορφή άσκησης για πολλούς ανθρώπους από τις παραδοσιακές ρουτίνες γυμναστικής, κυρίως επειδή αλλάζει την εστίαση από την άσκηση στη διασκέδαση. Επίσης ότι σχεδόν κάθε είδος χορού, όταν γίνεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τον μυϊκό τόνο, την ισορροπία και τον συντονισμό. Ο χορός μπορεί να γίνει από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, το μόνο που διαφέρει είναι το είδος. Όσο πιο δραστήριος είναι ο χορός, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Περισσότερες πληροφορίες: Yaya Zhang et al, Is dancing an effective intervention for fat loss? A systematic review and meta-analysis of dance interventions on body composition, PLOS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0296089.

Δείτε επίσης