Η γεύση του λίπους είναι η έκτη γευστική αίσθηση του ανθρώπου

Η γεύση του λίπους πρέπει να προστεθεί στη λίστα των πέντε βασικών γεύσεων, λένε οι επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Πανεπιστημίου Purdue, στην Ιντιάνα.

Επισήμως υπάρχουν τέσσερις βασικές γεύσεις στον άνθρωπο: η γλυκιά, η αλμυρή, η ξινή, και η πικρή.

Ορισμένοι προσθέτουν και μια άλλη, την ουμάμι (ιαπωνική λέξη που σημαίνει πικάντικο) κάτι που έχει γίνει αποδεκτό από αρκετούς ερευνητές.

Τώρα, οι ερευνητές γράφουν στο περιοδικό Chemical Senses ότι υπάρχει και μια έκτη βασική γεύση, αυτή που αφορά το λίπος.

Η νέα γεύση προτείνεται να ονομαστεί oleogustus, από τη λατινική λέξη oleo που στα λατινικά σημαίνει λάδι και το gustus που σημαίνει γεύση. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτή τη γεύση λιπογευσία.

Ο γευστικός μηχανισμός του λίπους

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η γεύση του λίπους δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κρεμώδη αίσθηση. «Η γεύση του λίπους δεν είναι από μόνη της ευχάριστη», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Μέιτς, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής.

«Όταν οι συγκεντρώσεις των λιπαρών οξέων, που συνιστούν το λίπος, είναι υψηλή σε ένα τρόφιμο, οι περισσότεροι άνθρωποι το απορρίπτουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γεύση του λίπους αποτελεί προειδοποίηση για να μην καταναλωθεί η τροφή. Αντίθετα, οι χαμηλές συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων στα τρόφιμα μπορεί να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους, όπως ακριβώς ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες από μόνες τους είναι πικρές, κάνουν πιο νόστιμα τα τρόφιμα (σοκολάτες, καφές, κρασί κλπ).

Οι ερευνητές έδωσαν σε 102 άτομα να πιουν διάφορα ποτά κάθε ένα από τα οποία είχε αλμυρή, γλυκιά, πικρή, ξινή, πικάντικη ή λιπώδη γεύση, ζητώντας τους να τις ξεχωρίσουν. Διαπίστωσαν ότι το 64% μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί ποια ποτά διέθεταν λιπώδη γεύση.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ανιχνεύει τη γεύση του λίπους.

Δείτε επίσης