Μακροζωία: Πόσο αυξάνει η άσκηση το προσδόκιμο ζωής;

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του George M. Savva, Senior research scientist, Quadram Institute. Πηγή: The Convesation.

Έρευνες για τον τρόπο ζωής και τη μακροζωία διαπιστώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερη άσκηση ζουν περισσότερο. Επομένως, προκαλεί έκπληξη ότι η Finnish Twins Cohort Study έδειξε να υπάρχει μικρή άμεση επίδραση της «σωματικής δραστηριότητας ελεύθερου χρόνου» στη μακροζωία. Τι διαφορετικό βρήκε αυτή τη μελέτη από άλλες;

Η ανθρώπινη συμπεριφορά και η βιολογία είναι πολύπλοκες και αλληλεπιδρούν με την ευρύτερη κοινωνία και το περιβάλλον. Το πόση άσκηση κάνει ένα άτομο μπορεί να συνδεθεί με τη γενετική του, τη διατροφή, τις αναπηρίες, την εκπαίδευση, τον πλούτο ή απλώς με το αν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και έναν ασφαλή χώρο πρασίνου. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τη διάρκεια ζωής με διαφορετικούς τρόπους.

Μπορείτε πιθανώς να σκεφτείτε μια ντουζίνα άλλα πράγματα που μπορεί να σχετίζονται τόσο με την υγεία ενός ατόμου όσο και με την ποσότητα της άσκησης που κάνει. Η κατεύθυνση της αιτιώδους σχέσης δεν θα είναι πάντα σαφής. Αν και είναι σίγουρα αλήθεια ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο θα ζήσουν, κατά μέσο όρο, παραπάνω, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό προκαλείται από την ίδια την άσκηση ή από παράγοντες που επηρεάζουν την άσκηση. Πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα απομονώσουμε την αιτία;

Οι μελέτες διδύμων μπορούν να βοηθήσουν. Οι δίδυμοι έχουν παρόμοια ή πανομοιότυπα γενετικά χαρακτηριστικά και πρώιμες εμπειρίες ζωής, επομένως μπορούμε να ελέγξουμε πιο άμεσα πώς οι διαφορές στη συμπεριφορά τους στη μετέπειτα ζωή επηρεάζουν τη μακροζωία. Αυτή ακριβώς ήταν η προσέγγιση που ακολούθησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία. Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια άσκησης που δόθηκαν σε 11.300 ζευγάρια διδύμων του ίδιου φύλου το 1975, το 1981 και το 1990 και το συνέδεσαν με τα αρχεία θανάτου μέχρι το έτος 2020.

Προσδιορίστηκαν τέσσερις κατηγορίες, καθιστικοί (13%), μέτρια ασκούμενοι (37%), ασκούμενοι (39%), αρκετά ασκούμενοι (11%). Το 39% των καθιστικών ατόμων πέθανε κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σε σύγκριση με το 31% των μέτρια ασκούμενων, το 29% των ασκούμενων και το 25% των αρκετά ασκούμενων. Τα δραστήρια άτομα είχαν 15-23% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με την καθιστική ομάδα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι κάπως μικρότερο από ό,τι υποδεικνύεται από άλλες μελέτες που έχουν βρει μείωση θνησιμότητας από 16% έως 36%. Αλλά αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, η μείωση του κινδύνου θνησιμότητας ήταν μόνο 7% σε σχέση με την καθιστική ομάδα.

Εξετάστηκε επίσης η βιολογική ηλικία, που μετρήθηκε με τον βαθμό βλάβης του DNA (μεθυλίωση) και, παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι τόσο τα πιο πολύ όσο και τα πιο λίγο δραστήρια άτομα ήταν βιολογικά πιο γερασμένα. Να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει συσχετίσεις σε σχήμα U μεταξύ της άσκησης στον ελεύθερο χρόνο και της θνησιμότητας. Και έχει προταθεί ότι οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι μετά ή κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εξηγούν την αυξημένη θνησιμότητα στα υψηλά επίπεδα άσκησης. Ωστόσο, μια μετα-ανάλυση του 2020 δεν βρήκε στοιχεία αυξημένων επιπέδων θνησιμότητας σε υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Όταν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ελήφθηκαν υπόψη στην ανάλυση, η σχέση μεταξύ άσκησης και μακροζωίας ήταν πολύ μειωμένη, με διαφορά μόνο 7% στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των λιγότερο δραστήριων και των άλλων -και καμία διαφορά μεταξύ των υψηλά και μέτρια δραστήριων. Με άλλα λόγια, για ένα υποθετικό δίδυμο ζεύγος με πολύ διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας αλλά το ίδιο ιστορικό καπνίσματος, χρήση αλκοόλ και ΔΜΣ, θα υπήρχε όχι και τόσο μεγάλη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής.

Τι σημαίνει όμως να αλλάζετε τα επίπεδα άσκησης ενώ όλες οι άλλες πτυχές της υγείας παραμένουν σταθερές; Για παράδειγμα, εάν η επίδραση της άσκησης στον θάνατο προκλήθηκε από την απώλεια βάρους, τότε αυτή η ανάλυση δεν θα αποκάλυπτε αυτή τη σχέση.

Υπήρχαν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η επίδραση της άσκησης ήταν ισχυρότερη τα πρώτα 20 χρόνια. Επομένως, είναι πιθανό η άσκηση να πρέπει να διατηρηθεί για να υπάρχουν μεγάλα οφέλη για τη μακροζωία στη μετέπειτα ζωή. Αυτό θα συμφωνούσε με στοιχεία από κλινικές δοκιμές που δείχνουν πιο άμεσα οφέλη των παρεμβάσεων άσκησης στην υγεία σε άτομα με υπάρχουσες παθήσεις.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Στη μελέτη μας, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 30 ετών. Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να διαιρέσουμε τον χρόνο παρακολούθησης σε δύο μέρη για να αντικατοπτρίζει τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη επιβίωση. Η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι οι συσχετίσεις της μακροπρόθεσμης σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο ήταν πιο συνεπείς με τη βραχυπρόθεσμη παρά με τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα. Η έντονη δραστηριότητα συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα μόνο βραχυπρόθεσμα και επομένως μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμα οφέλη θνησιμότητας εκτός εάν η δραστηριότητα διατηρείται συνεχώς».

Και πρόσθεσαν: «Ένας λόγος για τα υψηλότερα μεγέθη επιδράσεων που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες μπορεί να είναι η υπολειπόμενη σύγχυση λόγω ανεπαρκών προσαρμογών. Στη μελέτη μας, όταν τα μοντέλα προσαρμόστηκαν ελάχιστα, η μείωση της θνησιμότητας (15-23%) ήταν πιο κοντά στο επίπεδο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Μετά από προσεκτική προσαρμογή για το κάπνισμα (όσον αφορά τόσο την κατάσταση όσο και την ποσότητα) και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (εκπαίδευση, ΔΜΣ και χρήση αλκοόλ), η συσχέτιση μειώθηκε σημαντικά. Το κάπνισμα είναι η πιο επιβλαβής συνήθεια του τρόπου ζωής όσον αφορά τη θνησιμότητα. Γενικά, στις αναλύσεις προσαρμόζεται μόνο η κατάσταση του καπνίσματος, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό επειδή οι σημερινοί καπνιστές που είναι σωματικά δραστήριοι τείνουν να καπνίζουν λιγότερο από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή… Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την πρόταση ότι, αντί η άσκηση να μειώνει από μόνη της τον κίνδυνο θνησιμότητας, το να είναι κανείς σωματικά δραστήριος μπορεί να είναι δείκτης καλύτερης υγείας και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Τι μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια από αυτά τα νέα ευρήματα -τα οποία έχουν κερδίσει ένα εθνικό βραβείο αθλητικής ιατρικής στη Φινλανδία, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους;

Σαφώς, οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο ζουν και περισσότερο κατά μέσο όρο. Η γενετική, οι κοινωνικοί παράγοντες, η υπάρχουσα υγεία και άλλες πτυχές του τρόπου ζωής εξηγούν ορισμένες από τις συσχετίσεις. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια άμεση σχέση μεταξύ της άσκησης και της μακροζωίας, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει μικρότερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ωστόσο, πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ασθένειες και αναπηρίες, να βελτιώσει τη διάθεση και τη συνολική ποιότητα ζωής, τα οποία πολλοί θα θεωρούσαν ως πιο ουσιαστικά αποτελέσματα από τη διάρκεια ζωής μόνο.

Δείτε επίσης