Πώς το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση στα ευαίσθητα άτομα

Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους, θέτοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Vanderbilt ανακάλυψε τώρα ότι η ενεργοποίηση του φλεγμονώδους NLRP3 -ενός συμπλέγματος πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη φλεγμονώδη απόκριση- στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλει στην ευαίσθητη στο αλάτι υπέρταση. Τα ευρήματα, που αναφέρονται στο Circulation Research, προτείνουν νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας αυτής της πάθησης.

Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχουν υπέρταση έχουν υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά την κατανάλωση αλμυρού γεύματος, όπως και το 25% των ατόμων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, δήλωσε η Annet Kirabo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και συγγραφέας της μελέτης.

“Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης ως απόκριση στο αλάτι μπορεί να είναι αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ακόμη και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, αλλά δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται. Είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος”, δήλωσε η Kirabo. Το ποσοστό των προσβεβλημένων ηλικιωμένων και Αφροαμερικανών είναι ακόμη υψηλότερο, έως και 75%, πρόσθεσε.

Η Kirabo και οι συνεργάτες της έχουν εξερευνήσει τον νέο ρόλο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στην αλατοευαίσθητη υπέρταση. Ανακάλυψαν προηγουμένως ότι το κανάλι νατρίου ENaC μεσολαβεί στην είσοδο άλατος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας στο σχηματισμό αντιδραστικών μορίων που ονομάζονται ισολευγλανδίνες και σε μια φλεγμονώδη κατάσταση που μοιάζει σαν αυτοάνοση υπέρταση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα πρωτόκολλο ενδονοσοκομειακής φόρτωσης και εξάντλησης αλατιού για να χαρακτηρίσει αυστηρά τους εθελοντές ως ευαίσθητους στο αλάτι ή όχι και να μελετήσει τις αποκρίσεις στα αιμοσφαίρια τους. Διαπίστωσε ότι το φλεγμονώδες NLRP3 σε έναν συγκεκριμένο υποτύπο μονοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού) άλλαξε δυναμικά σε άτομα ευαίσθητα στο αλάτι, αυξάνοντας με την πρόσληψη αλατιού και την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές στράφηκαν σε μοντέλα ποντικιών για να μελετήσουν τον μηχανισμό.

Η αναστολή ή η αφαίρεση του φλεγμονοσώματος εξαλείφει την ευαισθησία στο αλάτι της αρτηριακής πίεσης και η πρόσθεσή του (με τη μεταφορά των κυττάρων του αίματος) αποκατέστησε την ευαισθησία στο αλάτι. Η ενεργοποίηση του φλεγμονώδους εξαρτάται από την είσοδο άλατος μέσω του καναλιού ENaC και από την παραγωγή ισολευγλανδινών.

Οι ερευνητές είπαν ότι μπορεί να είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος για την ευαισθησία της αρτηριακής πίεσης στο αλάτι.

“Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την ενεργοποίηση των φλεγμονωδών σωμάτων σε αυτά τα ανοσοκύτταρα ως πιθανό βιοδείκτη για να μάθουμε εάν ένας ασθενής -με ή χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση- είναι ευαίσθητος στο αλάτι ή όχι”, ανέφεραν. “Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους κλινικούς γιατρούς ένα άλλο εργαλείο για τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων κάποιου στο μέλλον”.

Η Kirabo είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά τους αναστολείς του ENaC και της βήτα IL-1, μιας φλεγμονώδους κυτοκίνης που παράγεται από το φλεγμονώδες σώμα. Η αναστολή του ENaC έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό και μια προηγούμενη κλινική δοκιμή δεν έδειξε αποτελεσματικότητα του αποκλεισμού της βήτα IL-1 στη μείωση της αρτηριακής πίεσης -αν και αυτή η δοκιμή δεν διέγνωσε ευαισθησία στο αλάτι στους εθελοντές. Τέτοιοι αναστολείς μπορεί να λειτουργήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με ευαισθησία στο αλάτι.

“Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας για τη θεραπεία του 50% των ατόμων με υπέρταση που είναι ευαίσθητοι στο αλάτι και του 25% των ανθρώπων που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο”, είπε η Kirabo. “Αυτός είναι ένας στοχεύσιμος φαινότυπος”.

Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πώς ρυθμίζονται τα συστατικά της οδού στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να χαρακτηρίσουν το κανάλι ENaC σε αυτά τα κύτταρα. “Το ENaC στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι εντελώς διαφορετικό από το ENaC στα νεφρά”, είπε η Kirabo. “Εάν μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα το ENaC στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ίσως μπορέσουμε να θεραπεύσουμε την ευαισθησία της αρτηριακής πίεσης στο αλάτι”.

Πηγή: DC ENaC-Dependent Inflammasome Activation Contributes to Salt-Sensitive Hypertension, Circulation Research (2022). DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.122.320818.

Δείτε επίσης