Πόσο βρώμικα μπορεί να είναι τα γένια;

Τα γένια είναι στη μόδα αλλά μπορεί να είναι πιο βρώμικα ακόμα και από την τουαλέτα αν ένα άνδρας δεν πλένει τα χέρια του.

Την έρευνα σκέφτηκαν δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού KOAT TV που βγήκαν στους δρόμους και πήραν με μπατονέτα δείγματα από άνδρες που είχαν γένια.

Τα δείγματα ανέλυσε ο μικροβιολόγος Τζων Γκόλομπικ από τον όμιλο διαγνωστικών κέντρων Quest Diagnostics. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάποιοι άνδρες έχουν τόσο βρώμικα γένια όσο… οι τουαλέτες.

«Συνήθως δεν εκπλήσσομαι τόσο πολύ», είπε ο Γκολόμπικ και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μερικές από τις γενειάδες εντόπισε ακόμα και βακτήρια των εντέρων – «το είδος που βρίσκουμε στα κόπρανα».

Ο Γκολόμπικ διευκρίνισε πως σε όλες τις γενειάδες εντόπισε βακτήρια, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλα τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν αλλά και στο σώμα μας.

Εντερικά βακτήρια

Το να βρει, όμως, εντερικά βακτήρια σε κάποιες από αυτές, ήταν εκτός λογικής. «Θα πρέπει να υπάρχει αρκετή βρωμιά για να βρεθεί κάτι τόσο ανησυχητικό», τόνισε, γεγονός που σημαίνει ότι μερικοί άνδρες δεν πλένουν τα χέρια τους όταν τελειώνουν με την τουαλέτα.

Πάντως, τα επίπεδα των εντερικών βακτηρίων δεν ήταν τέτοια που να μπορούν να αρρωστήσουν όποιον έρθει σε επαφή με την γενειάδα.

Η έρευνα αυτή ήταν μικρή αλλά το μήνυμα είναι ότι ο καθένας πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του με σαπούνι και νερό πριν βγει από την τουαλέτα.

Οι πρώτες αποδείξεις ότι τα γένια μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια και τοξίνες ήρθαν το 1967 με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Microbiology.

Να σημειωθεί ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι τουαλέτες συχνά έχουν λιγότερα μικρόβια από άλλα σημεία του σπιτιού διότι συνηθίζουμε να τις απολυμαίνουμε.

Δείτε επίσης