Οι ψυχοπαθείς προτιμούν τις πικρές γεύσεις

Τα πικρά τρόφιμα και ποτά συνδέονται με τη σκοτεινή προσωπικότητα του ανθρώπου.

Οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι τα άτομα με προτίμηση στις πικρές γεύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν σημάδια μακιαβελισμού, σαδισμού και ναρκισσισμού. Στα πικρά τρόφιμα περιλαμβάνονται το άγλυκο κακάο, τον μαύρο καφέ, και τα ραπανάκια.

Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν την πρώτη ένδειξη ότι η πικρή γεύση συνδέεται με κακόβουλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, είπαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, οι οποίοι μελέτησαν 1.000 άτομα.

Οι ερευνητές έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 35 ετών,  έναν μακρύ κατάλογο γλυκών, αλμυρών, ξινών και πικρών τροφίμων (π.χ. κέικ σοκολάτας, μπέικον, ξύδι, ραπανάκια κλπ). Τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσε το καθένα από αυτά σε μια κλίμακα 6 βαθμών.

Συγχρόνως, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια προσωπικότητας που αφορούσαν την επιθετικότητα, το σαδισμό και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με ψυχοπάθειες. Οι ερωτήσεις ήταν του τύπου: «Έχετε την τάση να χειραγωγείτε τους άλλους;» ή «Σας αρέσει να βασανίζετε ανθρώπους;».

Η μελέτη βρήκε ότι η πικρή γεύση αναδείχθηκε ως ένα ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για μακιαβελισμό, ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και καθημερινό σαδισμό, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Appetite.

Αντίθετα οι πικρές γεύσεις συσχετίστηκαν αρνητικά με τα άτομα που επιδείκνυαν μια καλή και συμπαθητική συμπεριφορά.

Αν και οι ερευνητές δεν διερεύνησαν γιατί οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά προτιμούν πικρές τροφές, μια σκέψη είναι ότι μπορεί να τους προκαλούν ένα είδος «συγκίνησης».

Οι ψυχοπαθείς έχουν φαρδύτερο πρόσωπο

Το να έχει κάποιος πιο φαρδύ πρόσωπο συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας ενώ μια πρόσφατη έρευνα βρήκε  ότι μπορεί επίσης να είναι σημάδι ψυχοπάθειας.

Μια μελέτη που έγινε σε φοιτητές και φυλακισμένους διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υψηλότερη αναλογία πλάτους προς ύψος προσώπου είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αυτό που είναι γνωστό ως «εγωκεντρική παρορμητικότητα». Τα άτομα με αυτή την προσωπικότητα έχουν την τάση να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματα. Ενδιαφέρονται μόνο για τις προσωπικές τους ανάγκες και περιφρονούν τα συμφέροντα των άλλων. Επίσης έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χωρίς ιδιαίτερο φόβο.

Δείτε επίσης