Οδοντικό νήμα: Το λάθος που μπορεί να κάνετε

Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα για τα δόντια μας, παρόλο που αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό και χρονοβόρο.

Το οδοντικό νήμα βοηθά να προστατεύσουμε την υγεία των δοντιών μας και να απαλλαγούμε από τα κομμάτια των τροφών και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια μας. Αν αυτά αφεθούν, ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονή.

Τώρα, ένας κορυφαίος Βρετανός ειδικός, ο Robin Seymour, καθηγητής της Οδοντιατρικής Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και περιοδοντολόγος προειδοποιεί πως εάν δεν εκτελείται σωστά, το οδοντικό νήμα μπορεί να κάνει κακό.

“Μην με παρεξηγείτε”, λέει ο ειδικός, “αν νήμα εφαρμόζεται σωστά, είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα”.

Αλλά, όπως τονίζει, η χρήση οδοντικού νήματος απαιτεί υψηλό επίπεδο δεξιότητας – κυρίως προς το πίσω μέρος του στόματος – και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτό το βαθμό επιδεξιότητας. Αντί για την αφαίρεση της πλάκας, πολλοί άνθρωποι απλά πιέζουν την πλάκα που είναι ανάμεσα στα δόντια τους κάτω από τα ούλα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, επισημαίνει.

Στη Βρετανία 17% των ενηλίκων χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα σε τακτική βάση, δηλαδή τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ο Seymour πιστεύει ότι μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας, ιδανικά με μια μηχανοκίνητη οδοντόβουρτσα, και να τελειώνουμε χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ. “Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελή για τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών”, λέει ο ειδικός. Αν όμως περιέχει αλκοόλ υπάρχει ένας δυνητικός κίνδυνος καρκίνου του στόματος.

Καλό είναι να βουρτσίζουμε για δύο λεπτά, και οπωσδήποτε για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Αρκετοί οδοντίατροι προτείνουν να μη βουρτσίζουμε αμέσως μετά την κατανάλωση πορτοκαλιού ή ανθρακούχων αναψυκτικών, γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης.

Δείτε επίσης