Βότανα για γυναικολογικά προβλήματα: Οφέλη και παρενέργειες

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Τα πιο συνήθη προβλήματα υγείας που προσβάλλουν την γυναίκα διακρίνονται σε:

  • Διαταραχές περιόδου
  • Παθήσεις μαστού
  • Προβλήματα μήτρας ωοθηκών
  • Γυναικολογικούς καρκίνους
  • Προβλήματα οργασμού
  • Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων
  • Πόνους περιόδου
  • Προβλήματα υπογονιμότητας
  • Εξάψεις εφίδρωση κατά την εμμηνόπαυση
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ενδομητρίωση

Ένα σύνηθες ερώτημα είναι ποια είναι η θέση της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. H εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ή εναλλακτικά με αποτελεσματικότητα σε γυναίκες με δυσανεξία στα χημικά φάρμακα, σε γυναίκες με κακή ανταπόκριση στα χημικά φάρμακα, που δεν θέλουν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε χημικές παρενέργειες φαρμάκων και για τη μείωση της δοσολογίας και των παρενεργειών χημικών φαρμάκων.

Τα θεραπευτικά βοτανικά συστήματα, που αποσκοπούν στην επίλυση των γυναικολογικών προβλημάτων έχουν ιστορία χιλιάδων ετών συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα που έχουν ηλικία μόλις ολίγων δεκαετιών. Παρά την μακραίωνη ιστορία τους, τα οικονομικά κονδύλια που διατίθενται για τη μελέτη τους είναι λίγα διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες  που διεξάγουν την πλειοψηφία των ερευνών που σχετίζονται με τα φάρμακα, αρνούνται να επενδύσουν κονδύλια για την διερεύνησή τους, επικαλούμενες τα στενά  περιθώρια κέρδους. Εξάλλου σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή και διάθεση των βοτανικών φαρμάκων πραγματοποιείται κατεξοχήν από γεωργούς και καλλιεργητές με τις εταιρείες να έχουν επικουρικό ρόλο στην τυποποίηση των βοτανικών παρασκευασμάτων.

Παρά την ελλειμματικότητα των κονδυλίων που αφορούν την έρευνα, η εναλλακτική ιατρική σήμερα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στηριζόμενη σε έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια και ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Η εναλλακτική ιατρική εμπλέκεται σοβαρά, διότι το σύνολο των χρησιμοποιούμενων βοτάνων και φυτών πρέπει να διαχωριστεί σε φυτά-γιατροσόφια η χρήση των οποίων ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας και σε φυτά η χρήση των οποίων στηρίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις για την δραστικότητά τους  που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Το έργο της εναλλακτικής Ιατρικής είναι σύνθετο διότι τα αποτελεσματικά βοτανικά φάρμακα πρέπει περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε ασφαλή και μη ασφαλή βότανα, να τιτλοδοτηθούν και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές  καθαρότητας που ισχύουν και για τα χημικά φάρμακα. Αρκετές φορές κατά την τυποποίηση δεν εξασφαλίζεται η ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπευτικών δόσεων του τυποποιούμενου βοτάνου ή υπάρχει πρόσμιξη με βαρέα μέταλλα εντομοκτόνα και ουσίες που να το καθιστούν ακατάλληλο για ιατρική χρήση.

Ορισμένα από τα πιο πολύχρηστα  βότανα που χρησιμοποιούνται σε μείγματα βοτάνων  είναι:

ΣΑΦΡΑΝ ΚΡΟΚΟΣ

Βότανο που καλλιεργείται και στην πατρίδα μας χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικό σε περιπτώσεις γυναικολογικών καρκίνων  και σε περιπτώσεις μειωμένης γυναικείας libido.

Παρενέργειες: Αλλεργία ναυτία ζάλη πονοκέφαλος θάνατος σε υπερβολική δόση έχουν περιγραφεί.

BLACK COHOSH

To Black cohosh χρησιμοποιούνταν ευρέως για ιατρικούς σκοπούς από τους ινδιάνους. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς από τους ινδιάνους. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Παρενέργειες: Αλλεργία στομαχικές διαταραχές, αύξηση βάρους, αιμορραγία ηπατική βλάβη έχουν περιγραφεί.

DONG QUAI

Κινέζικο βότανο (κινεζική αγγελική) χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην εμμηνόπαυση και σε ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Παρενέργειες: Αλλεργία φωτοευαισθησία καρκινογενετική δράση σε χρόνια χορήγηση.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ

To τζίντζερ (πιπερόριζα) ή Zingiber είναι πολυετές φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα, συγγενές με  το κάρδαμο και την κουρκούμη και χρησιμοποιήθηκε στην κινεζική ιατρική για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σήμερα χρησιμοποιείται σε μίγματα βοτάνων σε πόνους περιόδου.

Παρενέργειες: Το τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσει την χολοκυστοπάθεια, να επηρεάσει την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει αλλεργία γαστρεντερική δυσφορία σε ευαίσθητα άτομα.

 EVENING PRIMROSE OIL

Eίναι το λάδι από τους σπόρους του φυτού νυχτολούλουδου.

Χρησιμοποιείται για την βελτίωση του ορμονικού profil των παχύσαρκων γυναικών που πάσχουν από επώδυνα συμπτώματα περιόδου.

Παρενέργειες: Αλλεργία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, επιδείνωση επιληψίας και κεφαλαλγία έχουν περιγραφεί.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

  • Παρά την περί του αντιθέτου ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τα βότανα δεν στερούνται παρενεργειών. Ορισμένα φυτά μάλιστα μπορεί να έχουν θανατηφόρες παρενέργειες εφάμιλλες των χημικών σκευασμάτων σε ευαίσθητα άτομα. Η χρήση των βοτανικών φαρμάκων για να είναι εγγυημένη, ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να γίνεται μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία.
  • Τα βότανα δεν δρουν όταν χορηγούνται μεμονωμένα αλλά σε κατάλληλους βοτανικούς συνδυασμούς προσαρμοσμένους στον οργανισμό του εξεταζόμενου που δεν είναι κατάλληλοι για όλες τις πάσχουσες γυναίκες από το ίδιο πρόβλημα. Ορισμένες φορές απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για απόλυτη ασφάλεια σε περιοδική βάση.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις η ανταπόκριση στο βοτανικό φάρμακο είναι αξιολογήσιμη ακόμη και από τον αδαή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν η περίοδος αποκαθίσταται, μετά την χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου σε περιπτώσεις διαταραχών περιόδου ή σε βελτίωση του οργασμού επί αντίστοιχων προβλημάτων.
  • Τα βοτανικά φάρμακα έχουν ευεργετικές ολιστικές δράσεις. Επιδρούν θετικά και σε άλλα οργανικά συστήματα του σώματος.
  • Τα βοτανικά φάρμακα για να εκδηλώσουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα πρέπει να συνοδεύονται από ολιστικά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα τόσο στο status υγείας του οργανισμού σας όσο και στο αποτελεσματικό για εσάς βοτανικό φάρμακο.
  • Για να αντλήσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το βοτανικό φάρμακο πρέπει να απέχετε από τοξικές ουσίες (π.χ. καπνό, κατάχρηση αλκοόλ).

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης