Ο ρυθμός γήρανσης διαφέρει για κάθε άνθρωπο

Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Γηριατρικής Νταν Μπέλσκι του Πανεπιστημίου Ντιουκ, εξέτασαν 954 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη τη διετία 1972-1973.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και βρήκε ότι οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικό ρυθμό, ο οποίος επηρεάζεται από τα γονίδια αλλά κυρίως από το περιβάλλον.

Οι ερευνητές εξέτασαν στις ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών την υγεία και τη βιολογική κατάσταση αυτών των ατόμων στηριζόμενοι σε 18 βιολογικούς δείκτες οι οποίοι αποκαλύπτουν πόσο αργά ή γρήγορα «τρέχει» το ρολόι της γήρανσης κάθε ανθρώπου.

Έτσι κατάφεραν να προσδιορίσουν την βιολογική ηλικία, που ήταν διαφορετική για κάθε άτομο από την χρονολογική ηλικία του. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για ορισμένα άτομα που ήταν 42-43 ετών η βιολογική ηλικία τους κυμαινόταν από τα 28 μέχρι 61 τα έτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρυθμός γήρανσης επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο, τόσο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι τα μαλλιά, όσο και ως προς τα εσωτερικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι αρθρώσεις.

Γονίδια και περιβάλλον

Έτσι, ενώ για αρκετούς ανθρώπους ένα ημερολογιακό έτος ισοδυναμεί με ένα βιολογικό έτος, υπάρχουν και εκείνοι που από μια ηλικία και μετά για κάθε ημερολογιακό έτος γερνάνε έως και τρία βιολογικά χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ο βιολογικός χρόνος κυλάει πιο αργά με αποτέλεσμα να είναι πιο νέοι.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, ο ρυθμός της γήρανσης έχει αιτία, εν μέρει, τα γονίδια. Οι περιβαλλοντικές και ψυχικές επιρροές φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Προηγούμενη έρευνα που αφορούσε δίδυμους έδειξε ότι μόνο το 20% περίπου της γήρανσης του πληθυσμού επηρεάζεται από τα γονίδια, που σημαίνει ότι περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο. “Αυτό μας δίνει κάποια ελπίδα ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει τη γήρανση και να δώσει στους ανθρώπους πιο υγιή και ενεργητικά χρόνια», ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τέρυ Μόφιτ, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο, κατά πόσο το βιολογικό ρολόι μεταβάλλει τον ρυθμό του στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Δείτε επίσης