Γιατί αιτία της παχυσαρκίας μπορεί να είναι η χαμηλή οστεοκαλσίνη

Οι επιστήμονες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι τα οστά μας μπορούν να επηρεάσουν το λίπος που αποθηκεύουμε στο σώμα μας, ακόμα και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τα οστά παράγουν οστεοκαλσίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει το λίπος και τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό.

Η οστεοκαλσίνη

Τα οστά διαμορφώνονται συνεχώς από δύο τύπους κυττάρων: τους οστεοβλάστες που τα αναδομούν και τους οστεοκλάστες που τα αποδομούν. Μια μικρή ανισορροπία στη λειτουργία αυτών των δύο ομάδων κυττάρων μπορεί να καταλήξει σε οστεοπόρωση.

Οι οστεοβλάστες παράγουν, μεταξύ άλλων, οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Ως κορυφαίος ειδικός, ο Τόμας Κλέμενς, καθηγητής της ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, εξηγεί: “Για πολύ καιρό αυτή η οστεοκαλσίνη ήταν ένα μυστήριο – κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι έκανε. Τώρα μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβάνονται την επίδραση που έχει σε ολόκληρο το σώμα.”

Οι πρώτες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η χαμηλή οστεοκαλσίνη συνδέεται με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και με υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα.

Μια μελέτη σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity το 2013 διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα άτομα με χαμηλή οστεοκαλσίνη έχουν περισσότερο λίπος στα εσωτερικά τους όργανα. Αυτό το σπλαχνικό λίπος συμπιέζει όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας και τα κάνει να λειτουργούν λιγότερο σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη έδειξε επίσης πως τα επίπεδα οστεοκαλσίνης μπορούν να επηρεάσουν μια άλλη ορμόνη, τη λεπτίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης και των καύσεων του λίπους.

Εν τω μεταξύ, μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα οστεοκαλσίνης, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η οστεοκαλσίνη βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της ινσουλίνης, της ορμόνης που βάζει τη γλυκόζη από το αίμα στα μυικά κύτταρα. Η οστεοκαλσίνη διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, αλλά, κυρίως, κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα σε αυτή.

Άσκηση, ελαιόλαδο και βιταμίνη Κ

«Φαίνεται επίσης ότι η οστεοκαλσίνη επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα συσσωρεύει λίπος, αν και είναι ακόμα ασαφές το πώς ακριβώς το κάνει αυτό», λέει η Κέλια Γκρέγκσον, λέκτορας στην μυοσκελετική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς γερνάμε, παράγουμε λιγότερο οστεοκαλσίνη. Αυτός είναι ο λόγος που τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση. Αυτός μπορεί να είναι και ένας από τους λόγους που αυξάνεται το λίπος στο σώμα.

Η άσκηση είναι σημαντική τόσο για τα οστά όσο και για το σωματικό βάρος γιατί ενεργοποιεί τους οστεοβλάστες που απελευθερώνουν περισσότερο οστεοκαλσίνη. Ίσως γι’ αυτό η άσκηση βοηθά το σώμα να αποβάλει το σπλαχνικό λίπος και να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο αυξάνει την παραγωγή της οστεοκαλσίνης. Επίσης, η βιταμίνη Κ σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα.

Δείτε επίσης