Τα στενά τζιν παντελόνια μπορεί να βλάψουν τα νεύρα των ποδιών

Αυστραλοί γιατροί γράφουν στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry ότι τα εφαρμοστά τζιν παντελόνια μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία των ποδιών.

Οι γιατροί αναφέρουν την περίπτωση μίας 35χρονης γυναίκας που νοσηλεύθηκε τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο εξαιτίας των στενών παντελονιών που φορούσε.

Η γυναίκα βρισκόταν σε σπίτι συγγενών της τους οποίους βοηθούσε να μετακομίσουν συσκευάζοντας πράγματα, κάτι που έκανε καθισμένη οκλαδόν στο πάτωμα.

Ένιωθε το στενό τζιν παντελόνι της να τη σφίγγει ολοένα και περισσότερο αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και συνέχισε τη δουλειά.

Όταν τελείωσε το απόγευμα και θέλησε να επιστρέψει στο σπίτι της, ένιωσε ότι οι αστράγαλοι των ποδιών της ήταν αδύναμοι. Μπόρεσε να κάνει μόνο λίγα βήματα και μετά, σκόνταψε πέφτοντας στο έδαφος, όπου την βρήκαν οι συγγενείς της.

Μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Αδελαϊδας και οι γιατροί αναγκάστηκαν να κόψουν το τζιν αφού τα πόδια της ήταν πρησμένα και δεν μπορούσε να βγει.

Η γυναίκα είχε «σοβαρή καθολική αδυναμία των αστραγάλων και των κινήσεων των δακτύλων» και διαταραχή της αίσθησης στα άκρα των ποδιών και στα πέλματα τα οποία ένιωθε να «καίγονται».

Αιτία για όλα αυτά ήταν ότι το εφαρμοστό τζιν είχε μειώσει την παροχή αίματος στους μυς και στα νεύρα των ποδιών της με συνέπεια να υποστεί ραβδομυόλυση (νέκρωση των μυϊκών ινών) καθώς και περονιαία και κνημιαία νευροπάθεια (μια διαταραχή που αφορά α νεύρα των δύο οστών της κνήμης).

Μετά από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο όπου της γινόταν ενδοφλέβια ενυδάτωση, η 35χρονη γυναίκα  ανάρρωσε και επέστρεψε στο σπίτι της.

Οι γιατροί γράφουν ότι αυτό που έπαθε η 35άχρονη ήταν απόρροια της ασφυκτικής πίεσης που ασκούσε το τζιν παντελόνι στους τένοντες των μηρών της, όση ώρα ήταν καθισμένη στο πάτωμα.

Τα σφιχτά τζιν παντελόνια έχουν επίσης συσχετισθεί και με την παραισθητική μηραλγία, μια πάθηση και προκαλεί πόνο στην έξω πλευρά του μηρού, εξαιτίας της συμπίεσης που ασκείται στο μηροδερματικό νεύρο, ένα νεύρο που εκτείνεται από την σπονδυλική στήλη έως τον μηρό. Η μηραλγία δεν είναι επικίνδυνη αν συμβεί μία φορά αλλά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο μηροδερματικό νεύρο.

Δείτε επίσης