Το διαζύγιο είναι πιο πιθανό όταν στο γάμο υπάρχουν κόρες

gamos diazygio korh giosΕίναι γεγονός ότι τα ζευγάρια που έχουν κορίτσια είναι 5% πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο από τα ζευγάρια που έχουν γιούς.

Το ποσοστό αυτό διευθύνεται όσο αυξάνεται ο αριθμός των κοριτσιών στο γάμο. Για παράδειγμα ένα γάμος με τρεις κόρες έχει 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαλυθεί από ένα γάμο με τρεις γιούς (αμερικανικές στατιστικές). 

Ορισμένοι μελετητές τα θεωρούν αυτά ως απόδειξη ότι οι κόρες “προκαλούν” διαζύγια. Επίσης έχει καταγραφεί ότι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε γάμο όταν το έμβρυο είναι αρσενικό.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι άνδρες μένουν πιο εύκολα σε έναν γάμο όταν έχουν γιούς διότι πιστεύουν ότι μπορούν να τους αναθρέψουν καλύτερα από ότι αν τους άφηναν πλήρως στα χέρια της γυναίκας τους. Αντίθετα, όταν έχουν κορίτσια παίρνουν πιο εύκολα διαζύγιο πιστεύοντας ότι η γυναίκα τους μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτούς. Οι  άνδρες φαίνεται να πιστεύουν ότι η γυναίκα τους δεν ξέρει πως να μεγαλώσει ένα αγόρι ενώ οι ίδιοι δεν ξέρουν πως να μεγαλώσουν ένα κορίτσι (Παλιότερα, υπήρχε η άποψη ότι οι γιοί είναι ένα πλεονέκτημα για την οικογένεια ενώ τα κορίτσια “βάρος”). Μπορεί επίσης ένας άνδρας να βρίσκει πιο ενδιαφέρον το γάμο του όταν έχει γιό.

Όμως, είναι αυτά η πραγματική αιτία που υπάρχουν περισσότερα διαζύγιο στους γάμους που το παιδί είναι κορίτσι;

Κορίτσια και προβληματικός γάμος

Οι Αμάρ Χαμουντί του Πανεπιστημίου Ντιουκ και Τζένα Νομπλς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν στο Μάντισον δίνουν τη δική τους εξήγηση στο γεγονός ότι οι γάμοι με κόρες είναι πιο πιθανό να διαλυθούν απ’ ότι οι γάμοι με γιούς.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, που αφορούσε την περίοδο 1979-2010, και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σύγκρουσης των δύο γονιών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διαζυγίου. Επίσης, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις του ζεύγους στην αρχική φάση του γάμου, πριν κάνουν παιδί, μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης για το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί. Παρατήρησαν ότι, όσο πιο έντονες συγκρούσεις έχει μια γυναίκα με τον άντρα της, τόσο πιθανότερο ήταν να γεννήσει κορίτσι παρά αγόρι.

«Τα κορίτσια μπορούν να επιβιώνουν σε εγκυμοσύνες γεμάτες στρες, όπου τα αγόρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Έτσι, είναι πιθανότερο να γεννηθούν κορίτσια παρά αγόρια σε γονείς με ήδη τεταμένες σχέσεις», εξηγεί ο Χαμουντί.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο χωρισμός είναι πιο πιθανός να υπάρξει όταν στο γάμο υπάρχουν κόρες διότι απλούστατα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα προβληματικού γάμου. Το διαζύγιο δεν προκαλείται από τις κόρες, ούτε ο γάμος εξασφαλίζεται από τους γιούς. Όμως, στατιστικά, όταν υπάρχουν κόρες στο γάμο σημαίνει ότι η πιθανότητα προβλημάτων είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνός ο χωρισμός.

Γυναίκες και κόρες

Δεν ξέρουμε βέβαια αν η άποψη των Χαμουντί και Νομπλς είναι σωστή. Το γεγονός είναι ότι τα 3/4 των διαζυγίων στις ΗΠΑ δεν προέρχονται από τους άνδρες αλλά από τις γυναίκες.

Ενδεχομένως οι γυναίκες να εγκαταλείπουν τους συζύγους τους πιο εύκολα όταν έχουν κόρες πιστεύοντας ότι ο άνδρας δεν είναι απολύτως χρήσιμος στην ανατροφή μιας κόρης.

Μπορεί επίσης, όταν υπάρχουν κόρες, η γυναίκα να χρειάζεται λιγότερο τη συντροφιά του άνδρα, αφού οι κόρες θεωρείται ότι προσφέρουν μια πολύ καλή συντροφιά (καλύτερη σε σχέση με τους γιούς).

Δείτε επίσης