Ο χυμός κράνμπερι ρίχνει στην αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και το “ζάχαρο”

Πίνοντας καθημερινά δύο ποτήρια χυμό κράνμπερι μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα), εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition από ερευνητές του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

375779-5555ranberryΗ μελέτη αφορούσε 26 άνδρες και 30 γυναίκες, ηλικίας 50 ετών κατά μέσο όρο, και έδειξε ότι ο χυμός κράνμπερι ρίχνει την αρτηριακή πίεση, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη που αποτελεί ένα δείκτη φλεγμονής μέσα στο σώμα, τα τριγλυκερίδια και το “ζάχαρο” του αίματος.

Οι επιστήμονες λένε πως όσο υψηλότερα είναι οι δείκτες αυτοί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για κάποιο ιατρικό πρόβλημα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί αν τα κράνμπερι (βακκίνια), τα οποία είναι ένας τύπος μούρων που περιέχουν αρκετές πολυφαινόλες, μπορούν να προφυλάξουν την υγεία.

Οι ερευνητές, ζήτησαν από τους εθελοντές να πίνουν δύο φορές την ημέρα είτε 240 γραμμάρια χυμό κράνμπερι είτε την ίδια ποσότητα από έναν άλλο χυμό με παρόμοιο χρώμα και γεύση ο οποίος όμως δεν περιείχε πολυφαινόλες. Η μελέτη κράτησε 8 εβδομάδες.

Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Στην έναρξη και στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε εξετάσεις τους εθελοντές τους και βρήκαν ότι αυτοί που έπιναν τον χυμό κράνμπερι βελτίωσαν όλους τους τους προαναφερθέντες δείκτες.

Η βελτίωση ήταν τόσο σημαντική που μακροπρόθεσμα ισοδυναμεί με μείωση κατά 10% του κινδύνου για καρδιοπάθεια και κατά 15% του κινδύνου για εγκεφαλικό – ένα όφελος αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει όταν κάποιος κάνει ειδική δίαιτα ώστε να ρίξει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε πολλά φρούτα, όπως είναι τα μήλα, τα μούρα, στα σταφύλια και τα κεράσια. Τα κράνμπερι έχουν μια αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Τα κράνμπερι συστήνονται εδώ και χρόνια για την ικανότητα τους να θεραπεύουν και να μειώνουν το κίνδυνο μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος. Πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα κράνμπερι καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις δημιουργώντας ένα ουδέτερο pH στα ούρα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τη χοληστερίνη.

Δείτε επίσης