Χάστε κιλά με μια χούφτα φράουλες, σμέουρα και μούρα

Σύμφωνα με μια μελέτη, όσοι είχαν για σνακ μια πρόχειρη ζαχαρούχα τροφή έτρωγαν σχεδόν 20% περισσότερο φαγητό στο βραδινό γεύμα τους σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν μια χούφτα μούρα.

Απλά ανταλλάξτε μια σοκολάτα ή ένα γλυκό με μια χούφτα μούρα ως απογευματινό σνακ και θα χάσετε μισό κιλό βάρος το μήνα ή έξι κιλά μέσα σε ένα χρόνο, λένε ερευνητές από το Loughborough University.

Ενώ τα «σούπερ μούρα», όπως acai berry και το goji berry έχουν γίνει οι “κράχτες” του μάρκετινγκ για τις αρετές των μούρων στην απώλεια βάρους, οι επιστήμονες στη μελέτη αυτή εξέτασαν τις επιπτώσεις που έχουν οι φράουλες, τα σμέουρα (raspberries) και τα βατόμουρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν για σνακ αυτά τα φρούτα κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν για σνακ μούρα με το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο που έχει ένα ζαχαρούχο πρόχειρο φαγητό ή λίγη σοκολάτα, κατανάλωναν 134 θερμίδες λιγότερες στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό ισοδυναμεί με μισό κιλό απώλεια βάρους στη διάρκεια ενός μήνα.

Επιπλέον, μια τέτοια “ανταλλαγή” θα ενισχύσει την επίτευξη της συνιστώμενης ποσότητας φρούτων και λαχανικών η οποία αφορά πρόσληψη πέντε μερίδες την ημέρα. Να σημειωθεί ότι οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα φημίζονται για τα αντιοξειδωτικά τους.

Πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η μελέτη ανατέθηκε στους ερευνητές από την Seasonal Berries, μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει εποχιακά φρούτα.

Μείον 938 θερμίδες την εβδομάδα

Ο δρ Τζέιμς Λιούις, από την Τμήμα Αθλητισμού, Άσκησης και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα απογευματινό σνακ από διάφορα μούρα μειώνει την πρόσληψη ενέργειας στο δείπνο. Αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει πολλά άτομα να χάσουν βάρος. Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μούρων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωσή τους ως σνακ μειώνει το πόσο τρώει κανείς κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματος της ημέρας.

Ο Λιούις πρόσθεσε: «Το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειωμένων θερμίδων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν τα επιπλέον κιλά, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια προσπάθεια, ούτε καν να το αντιληφθούν. Σε τέσσερις μήνες, οι συμμετέχοντες έτρωγαν για σνακ φράουλες, σμέουρα και μούρα και στη συνέχεια έτρωγαν λιγότερο στο δείπνο γιατί ήταν πλήρως ικανοποιημένοι».

Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που κάνουν μετάβαση από ένα ζαχαρούχο σνακ το απόγευμα σε ένα μείγμα φρούτων όπως φράουλες και μούρα μπορούν να αναμένουν ότι θα μειώσουν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 938 θερμίδες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Δείτε επίσης