Πως να κόψετε φέτες το αβοκάντο χωρίς να τραυματιστείτε

Το αβοκάντο είναι το πιο λιπαρό φρούτο αλλά είναι υγιεινό και γι’ αυτό έχει αποκτήσει πολλούς φίλους. Εξ’ αυτού όμως έχουν αυξηθεί τα ατυχήματα με το μαχαίρι που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές προκειμένου να βγάλουν το κουκούτσι και να το κόψουν σε κομμάτια.

Το πιο διάσημο θύμα του αβοκάντο είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ, η οποία το 2012 έκοψε το μικρό της δάκτυλο και τον καρπό της καθώς καθάριζε το φρούτο και χρειάσθηκε χειρουργική επέμβαση.

Βρετανοί γιατροί λένε ότι το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα αν κάποιος δεν ξέρει πως να το καθαρίζει. Και η Βρετανική Εταιρεία Πλαστικών, Επανορθωτικών & Αισθητικών Χειρουργών ζητά να τοποθετηθούν προειδοποιήσεις ασφαλείας στο φρούτο για να ενημερωθούν οι καταναλωτές.

Ο λόγος είναι ότι καταγράφονται συχνοί τραυματισμοί στα νεύρα και στους τένοντες από την προετοιμασία του αβοκάντο που μερικές φορές, για να αποκατασταθούν πλήρως πρέπει να γίνουν πλαστικές επεμβάσεις.

Ο δρ Σάιμον Έκλς, από το Νοσοκομείο Chelsea & Westminster, ανέφερε ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν πως να κόβουν το αβοκάντο, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται με το μαχαίρι που χρησιμοποιούν.

Ο ίδιος είπε πως αν το αβοκάντο είναι πολύ ώριμο, το μαχαίρι μπορεί να γλιστρήσει εύκολα και να κοπούν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τον επισκέπτονται τέσσερα άτομα την εβδομάδα που τραυματίστηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Άλλοι γιατροί προειδοποιούν ότι οι τραυματισμοί είναι αυξημένοι τα Σαββατοκύριακα, όταν περισσότερος κόσμος έχει χρόνο για τη δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου μενού.

Οι τραυματισμοί συχνά οφείλονται στο ότι οι καταναλωτές προσπαθούν να αφαιρέσουν το περίβλημα του αβοκάντο με το μαχαίρι κρατώντας το φρούτο στην παλάμη τους. Το κουκούτσι επίσης χρειάζεται προσοχή για να αφαιρεθεί όταν χρησιμοποιείται το μαχαίρι.

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Βάλτε μια πετσέτα της κουζίνας στο χέρι σας και πάνω το αβοκάντο.
  2. Χαράξτε το φρούτο κατά μήκος στα δύο με ένα μαχαίρι, σταματώντας στο κουκούτσι του.
  3. Στρίψτε το πάνω μισό και αφαιρέστε το.
  4. Σε ένα από τα δύο μέρη του φρούτου έχει απομείνει το κουκούτσι. Κόψτε το στα δύο και αφαιρέστε το κουκούτσι ή χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι για να το βγάλετε. Αν θέλετε να βγουν όμορφα τα κομμάτια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι με τον τρόπο που δείχνει το βίντεο.
  5. Στη συνέχεια το κόψιμο στο χέρι θέλει δεξιοτεχνία και γι’ αυτό ίσως είναι καλύτερα να το κόψετε τοποθετώντας το πάνω σε σκληρή επιφάνεια. Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και στο χέρι χρησιμοποιώντας πάντα την πετσέτα της κουζίνας.

Δείτε επίσης