Συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου μειώνει τα τριγλυκερίδια

Το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μη αφομοιώσιμη φυτική ίνα που ζυμώνεται στο παχύ έντερο και η κατανάλωση του έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό σε μελέτες σε ζώα.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή τεσσάρων μηνών σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος δείχνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου και να μειώσει τα ηπατικά τριγλυκερίδια και τα ηπατικά ένζυμα που σχετίζονται με ηπατική βλάβη και φλεγμονή. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Η μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος, που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, επηρεάζει περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές ασθένειες και να συμβάλει σε άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία. Οι γιατροί συστήνουν διατροφικές αλλαγές και άσκηση για την ανακούφιση των καταστάσεων.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό εάν μπορούσαμε να βρούμε μια αποτελεσματική προσέγγιση, ίσως μέσω του εντοπισμού νέων θεραπευτικών στόχων, για τη διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος», ανέφερε η Huating Li, από το Shanghai Sixth People’s Hospital.

Προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι η ασθένεια σχετίζεται με διαταραγμένη μικροχλωρίδα του εντέρου. Για παράδειγμα, τα άτομα με την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο έχουν ήδη αλλοιωμένο προφίλ βακτηρίων του εντέρου. Έτσι, η Li και η ομάδα της θέλησαν να διερευνήσουν εάν το ανθεκτικό άμυλο -ένας τύπος φυτικής ίνας που είναι γνωστό ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου- μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 200 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είναι υπέρβαροι, και τους παρείχαν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από διατροφολόγο. Οι 100 ασθενείς έλαβαν μια σκόνη ανθεκτικού αμύλου που προερχόταν από καλαμπόκι ενώ οι άλλοι 100 έλαβαν μη ανθεκτικό άμυλο καλαμποκιού. Τους δόθηκε η οδηγία να πίνουν 20 γραμμάρια αμύλου αναμεμειγμένα με 300 mL νερό (1 ¼ φλιτζάνι) πριν από τα γεύματα δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες.

Μετά το πείραμα, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη θεραπεία με ανθεκτικό άμυλο είχαν 40% μείωση, σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς. Επιπλέον, είδαν μειώσεις των ηπατικών ενζύμων και των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα οφέλη εξακολουθούσαν να είναι εμφανή ακόμη και όταν προσαρμόστηκαν στατιστικά για την απώλεια βάρους. Η ομάδα του ανθεκτικού αμύλου έχασε, κατά μέσο όρο, 4,5 κιλά ενώ η άλλη ομάδα έχασε 1 κιλό, συνεπώς ένα συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου πριν από το φαγητού μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα.

«Η μελέτη δείχνει ότι η επίδραση του ανθεκτικού αμύλου στη βελτίωση των ηπατικών καταστάσεων των ασθενών είναι ανεξάρτητη από τις αλλαγές σωματικού βάρους», είπε ο Yueqiong Ni, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Leibniz, στη Γερμανία.

Αναλύοντας δείγματα κοπράνων των ασθενών, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα του ανθεκτικού αμύλου είχε διαφορετική σύνθεση και λειτουργικότητα των μικροβίων σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Για παράδειγμα, οι ασθενείς της ομάδας θεραπείας είχαν χαμηλότερο επίπεδα του Bacteroides stercoris, ένα βασικό βακτηριακό είδος που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ μέσω των μεταβολιτών του. Η μείωση του B. stercoris συνδέεται με τη μείωση της περιεκτικότητας σε τριγλυκερίδια του ήπατος, των ηπατικών ενζύμων και των μεταβολιτών που παρατηρούνται.

Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν μικροχλωρίδα κοπράνων από ασθενείς με αγωγή ανθεκτικού αμύλου σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη, τα ποντίκια είδαν σημαντική μείωση στο βάρος του ήπατος και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων του ήπατος. «Είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε μια νέα παρέμβαση για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και η προσέγγιση είναι αποτελεσματική, προσιτή και βιώσιμη. Σε σύγκριση με την έντονη άσκηση ή τη θεραπεία απώλειας βάρους, η προσθήκη ανθεκτικού αμύλου σε μια κανονική και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιο εύκολη για τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν» είπε η Li.

Περισσότερες πληροφορίες: Resistant starch decreases intrahepatic triglycerides in patients with NAFLD via gut microbiome alterations. Cell Metabolism, 2023; 35 (9): 1530

Δείτε επίσης