Η ζάχαρη αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για κόψει κανείς τη ζάχαρη. Εκτός του ότι παχαίνει και συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center βρήκε ότι ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα ποντίκια και ευνοεί την μετάσταση στους πνεύμονες. Τα στοιχεία, παρότι αφορούν ποντίκια, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Το εύρημα «αντικρούει την πεποίθηση ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς όσον αφορά τον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Λορέντζο Κοέν.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου είναι η φρουκτόζη (σ.σ. η ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζη ενωμένα).

Ζάχαρη και φλεγμονή

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις ομάδες ποντικιών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα τέσσερις διαφορετικές δίαιτες. Τα ποντίκια που κατανάλωναν ζάχαρη ή φρουκτόζη ή γλυκόζη είχαν περισσότερους καρκίνους από αυτά που κατανάλωναν άμυλο.

Όσο περισσότερη ζάχαρη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο πιο συχνή ήταν η εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Το 30% των ποντικιών που κατανάλωναν άμυλο εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ενώ για όσα έτρωγαν ζάχαρη το ποσοστό ήταν 50-58% ανάλογα με το συστατικό που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ζάχαρη προκαλεί αυξημένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται 12-λιποξυγενάση και παίζει ρόλο στη χρόνια φλεγμονή.

Όταν τα ποντίκια κατανάλωναν περισσότερη φρουκτόζη παρουσίαζαν μεγαλύτερους όγκους και πιο γρήγορα. Να σημειωθεί ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο συκώτι ενώ η γλυκόζη κυρίως στο πάγκρεας αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος.

Η μελέτη δημιουργεί την υποψία ότι η ζάχαρη αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνο για καρκίνο του μαστού αλλά και άλλους καρκίνους στον άνθρωπο.

Χρειαζόμαστε τη γλυκόζη για να παίρνουμε ενέργεια, άλλωστε είναι το αγαπημένο καύσιμο του εγκεφάλου. Αλλά όπως συμβαίνει και με το οξυγόνο, σε μεγάλες ποσότητες η γλυκόζη γίνεται τοξική.

Όσο για τη φρουκτόζη, αυτή δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη αλλά παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αναψυκτικά και τα γλυκά είναι η μεγαλύτερη πηγή φρουκτόζης στη δυτική διατροφή και προσφέρουν “κενές” θερμίδες.

Δείτε επίσης