Oυρολιθίνη Α: Γιατί το ρόδι είναι αντιγηραντικό

Το ρόδι είναι ένα φρούτο που εκτιμάται από πολλούς πολιτισμούς για τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία. Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά κυρίως φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Κ. Παραδοσιακά είναι το φρούτο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με τα πολλά ζουμερά σπόρια του, συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία και τον πλούτο, και με το έντονο κόκκινο χρώμα του συμβολίζει τη ζωή και την καλή τύχη. Το παραδοσιακό έθιμο είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά για να είναι γούρικο το νέο έτος.

Ένα ρόδι βάρους 280 γραμμαρίων παρέχει 234 θερμίδες, 11 γραμμάρια φυτικές ίνες, 107 mg φολικό οξύ, 670 mg κάλιο και 47 mcg βιταμίνη Κ. Περιέχει επίσης, σε μεγάλη ποσότητα, ελλαγιτανίνες που είναι είναι βιοδραστικές πολυφαινόλες. Στις ελλαγιταννίνες ανήκουν οι μοναδικές πουνικαλαγίνες που έχει το ρόδι οι οποίες είναι οι ταννίνες του ροδιού και του δίνουν το κόκκινο χρώμα του -περιέχει από 1.500 έως 1.900 mg πουνικαλαγίνες ανά λίτρο, Περιέχει φυσικά και άλλες κατηγορίες πολυφαινολών όπως είναι οι ανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει το ρόδι έχει δυο-τρεις φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Σε μια μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και ορισμένες ποι­κιλίες μούρων είχαν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, όταν συγκρίθηκαν με 25 άλλα φρούτα.

Αντιγηραντική δράση

Οι ελλαγιταννίνες μετατρέπονται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρολιθίνη Α στο ανθρώπινο έντερο, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της μιτοχονδριακής γήρανσης. Η ουρολιθίνη Α είναι ένα υποπροϊόν των βακτηρίων του εντέρου ενός ατόμου και μιας δίαιτας που περιλαμβάνει πολυφαινόλες που βρίσκονται στα ρόδια, τα μούρα και τους ξηρούς καρπούς. Επειδή η διατροφή, η ηλικία, η γενετική και οι ασθένειες επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, οι άνθρωποι παράγουν ουρολιθίνη Α με διάφορους ρυθμούς. Η ένωση παράγεται και πωλείται επίσης από εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής.

Η ουρολιθίνη Α θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση ορισμένων διαδικασιών γήρανσης. Καθώς γερνάμε, το σώμα αρχίζει να χάνει τη δύναμή του να εκκαθαρίζει τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, και ίσως αυτό να συνδέεται με τη σαρκοπενία, την απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας. Μια κλινική δοκιμή για την ουρολιθίνη Α, έδειξε ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία βελτιώνοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Η ουρολιθίνη Α διεγείρει τη μιτοχονδριακή βιογένεση με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η άσκηση και αυτό δεν φαίνεται να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Είναι το μόνο γνωστό μόριο που αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων να ανακυκλώνουν τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε ότι η διάρκεια ζωής του σκουληκιού Caenorhabditis elegans (C. elegans) αυξήθηκε όταν εκτέθηκε σε ουρολιθίνη Α κατά 45%. Επίσης, τα ηλικιωμένα ποντίκια έχουν 40% μεγαλύτερη αντοχή όταν τρέχουν μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας και έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, μελέτη σε ανθρώπους άνω των 65 ετών έδειξε ότι θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή λαμβάνοντας συμπληρώματα ουρολιθίνης Α για τέσσερις μήνες από 1.000 mg την ημέρα.

Βελτιώνει το ενδοθήλιο

Ένα ποτήρι χυμού ροδιού την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου κατά 30% και να αυξήσει τη ροή του αίματος στην καρδιά σε όσους πάσχουν από σταθερή στηθάγχη λόγω αθηροσκλήρωσης. Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις ενός συμπληρώματος διατροφής με πουνικαλαγίνες σε χοίρους, επειδή το καρδιαγγειακό τους σύστημα μοιάζει με αυτό του ανθρώπου, και παρατήρησαν ότι βοήθησε τις αρτηρίες των ζώων να διατηρηθούν υγιείς. Διαπίστωσαν πως όταν τάιζαν τους χοίρους με παχυντικά φαγητά από εστιατόρια φαστ φουντ προκαλούνταν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους και πιο συγκεκριμένα στο ευαίσθητο εσωτερικό τοίχωμά τους, το ενδοθήλιο.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι ένα στρώμα πάχους μόνο ενός κυττάρου το οποίο καλύπτει τις αρτηρίες και παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Το ενδοθήλιο, όπως αποκαλούνται αυτά τα ενδοθηλικαά κύτταρα με μια λέξη, απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζει τη διαστολή και τη συστολή των αρτηριών, δηλαδή την αρτηριακή πίεση του αίματος. Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται πολύ πιο εύκολα όταν υπάρχει βλάβη στο ενδοθήλιο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρτηρίες των χοίρων γίνονταν λιγότερο ελαστικές όταν έτρωγαν παχυντικά φαγητά και παρήγαγαν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου λόγω βλαβών στο ενδοθήλιο. Εν τούτοις, μία και μόνο δόση από συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε 200 mg πουνικαλαγίνες, εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό τις βλάβες στο ενδοθήλιο.

Υπέρταση και χοληστερόλη

Μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacological Research και περιέλαβε οκτώ κλινικές δοκιμές έδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συστολική και διαστολική πίεση. Το αποτέλεσμα παρέμεινε ακόμη και όταν καταναλώνονταν χυμός ροδιού σε διαφορετικές ποσότητες. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι «ίσως είναι συνετό να συμπεριληφθεί αυτός ο χυμός φρούτων σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά».

Τα αποτελέσματα, ωστόσο δεν είναι σαφή για το αν ο χυμός ροδιού βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Σε μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Medicine εξετάστηκαν 17 δοκιμές αλλά δεν βρήκαν σημαντικές επιδράσεις στη χοληστερόλη. Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν δύσκολο να συγκριθούν οι δοκιμές επειδή σχεδιάστηκαν διαφορετικά και δεν χρησιμοποιούσαν σταθερές ποσότητες ροδιού.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες προειδοποιήσεις. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να παρουσιάσει πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια από την κατανάλωση ροδιών. Η μεγάλη κατανάλωση ροδιού θα μπορούσε να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το συκώτι διασπά ορισμένα είδη φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης όπως οι στατίνες. Τα ρόδια μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με το αραιωτικό του αίματος βαρφαρίνη, μειώνοντας το αποτέλεσμα της αραίωσης του αίματος και αυξάνοντας την πήξη λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχουν. Για να είστε ασφαλείς, μιλήστε με τον γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα που αλλάζουν στην πήξη του αίματος.

Δείτε επίσης