Ποιο είναι το ανώτατο όριο για το αρσενικό στους χυμούς μήλων;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει οριστικοποιήσει νέες οδηγίες σχετικά με το πόσο ανόργανο αρσενικό μπορεί να υπάρχει στον χυμό μήλου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών σε αυτήν την περιβαλλοντική τοξίνη.

Ποιο είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο; 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), αριθμός που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013. «Ολοκληρώνουμε ένα επίπεδο δράσης 10 ppb επειδή θεωρούμε ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση καλών πρακτικών παραγωγής», ανέφερε ο FDA σε δελτίο τύπου.

Αν και το όριο δεν αποτελεί απαίτηση για τους κατασκευαστές, ο οργανισμός είπε ότι ελπίζει πως η κατευθυντήρια γραμμή θα χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση. Ενώ ορισμένα δείγματα χυμού μήλου έχουν 3 ppb και 5 ppb, άλλα έχουν πάνω από 10 ppb.

Είναι πιθανό οι οδηγίες να μειώσουν το όριο με την πάροδο του χρόνου. «Καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού προστατεύουν τη δημόσια υγεία, αναμένουμε να επανεξετάσουμε αυτό το επίπεδο δράσης ως μέρος του σχεδίου Closer to Zero του FDA», ανέφερε ο Οργανισμός.

Πολλοί κατασκευαστές πληρούν ήδη το επίπεδο των 10 ppb, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο το Consumer Reports και ένα τεστ του 2018 για τους χυμούς φρούτων. «Όλοι οι χυμοί στις δοκιμές του Consumer Reports, εκτός από έναν, είχαν επίπεδα ανόργανου αρσενικού κάτω από το όριο των 10 ppb του FDA και το 58% είχε επίπεδα κάτω από το συνιστώμενο όριο του Consumer Reports των 3 ppb».

Ο Brian Ronholm, διευθυντής της πολιτικής τροφίμων για το Consumer Reports, είπε ότι το όριο πρέπει να είναι στα 3 ppb και όχι μόνο για το χυμό μήλου. Ωστόσο, ο Ronholm υποστηρίζει τα όρια ρύθμισης του FDA, ανέφερε το CNN.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο FDA ανέλαβε πρόσφατα μια ανανεωμένη εστίαση στην αντιμετώπιση των χημικών ουσιών των τροφίμων και των βαρέων μετάλλων», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι ο FDA θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτά τα ζητήματα και να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση εάν εντοπίσει ανησυχητικά επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε χυμούς μήλου».

Ενώ το οργανικό αρσενικό υπάρχει σε ψάρια και οστρακοειδή και δεν είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, το ανόργανο αρσενικό βρίσκεται στο έδαφος, τα ιζήματα και τα υπόγεια ύδατα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή χρωμάτων και τον έλεγχο των παρασίτων και δεν είναι καλοήθεις, ανέφερε το CNN.

Δείτε επίσης