Η πτυχή στο λοβό του αυτιού συνδέεται με το εγκεφαλικό

Οι διαγώνιες πτυχές στους λοβούς των αυτιών ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη αυξημένης πιθανότητας για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Medicine από Ισραηλινούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 241 ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπιστώνοντας ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το 79%, είχαν τις λεγόμενες “πτυχές του Φρανκ”, δηλαδή διαγώνιες ζάρες στα αυτιά τους. Ένας αριθμός διάσημων ανθρώπων είναι γνωστό ότι έχουν μια τέτοια τσάκιση στους λοβούς των αυτιών, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Steven Spielberg, και του ηθοποιού Mel Gibson.

Το 1973, για πρώτη φορά μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine ανέφερε πως η διαγώνια ζάρα που εμφανίζεται στο λοβό του αυτιού σε μερικούς ανθρώπους είναι ένας πιθανός δείκτης κινδύνου για στεφανιαία νόσου. Αυτή η τσάκιση ονομάστηκε “σημάδι του Φρανκ,” λόγω του ότι ο επιστολογράφος ονομαζόταν Sanders Frank.

Μετά το 1973, αρκετοί επιστήμονες έχουν εξετάσει την πιθανή σύνδεση της ζάρας στο λοβό του αυτιού με τις καρδιακές παθήσεις και μερικοί βρήκαν συσχέτιση, ενώ άλλοι όχι. Ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι το σημάδι του Φρανκ συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο, την περιφερειακή αγγειοπάθεια και το διαβήτη.

Η πτυχή στο λοβό του αυτιού μπορεί να είναι ένα σημάδι πρόωρης γήρανσης. Η θεωρία είναι πως η εκφύλιση του ελαστικού ιστού οφείλεται σε γήρανση των μικρών αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν το αίμα προς το λοβούς. Οι αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος στο αυτί θεωρούνται παρόμοιες με αυτές που προκαλούν καρδιοαγγειακές παθήσεις. Πάντως, η ζάρα μπορεί να έχει διαφορετικό βάθος και επομένως διαφορετική σοβαρότητα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 241 ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο. Οι 153 είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό (έχει αιτία τη θρόμβωση) και οι 88 αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Το 79% των ασθενών (190 από τους 241) είχαν το σημάδι του Φρανκ στα αυτιά τους. Απ’ όσους είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 112 (το 73%) είχαν την πτυχή και απ’ όσους είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό οι 78 (το 89%).

Οι στατιστικές συσχετίσεις είναι τόσο σημαντικές και άρα φαίνεται πως το σημάδι του Φρανκ προβλέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια, γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάζεται στους ασθενείς με κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο έσπευσαν να τονίσουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε εγκεφαλικό όσοι έχουν αυτή την πτυχή στο λοβό του αυτιού τους, ακριβώς όπως δεν παθαίνουν εγκεφαλικό όλοι οι υπερτασικοί ή όλοι όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Δείτε επίσης