Ο θηλασμός βελτιώνει την καρδιά των πρόωρων μωρών

Είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για τα μωρά, και τώρα μια νέα μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν καλύτερη καρδιά κατά την ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Leeson και τον δρ Adam Lewandowski , ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα, που είχαν γεννηθεί πρόωρα ή κανονικά προκειμένου να βρουν διαφορές στην καρδιακή λειτουργία.

Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά παρουσιάζουν αφύσικη καρδιακή ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές εμφανίζονται από τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Ευεργετικός ο θηλασμός

Η μελέτη έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά που είχαν τραφεί αποκλειστικά με μητρικό γάλα, είχαν μια πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με τα μωρά που είχαν τραφεί μόνο με γάλα του εμπορίου.

Στα παιδιά που μεγάλωσαν με έναν συνδυασμό θηλασμού και γάλακτος του εμπορίου, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο «μείγμα», τόσο καλύτερη ήταν η λειτουργία καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί.

«Ακόμη και το καλύτερο ξένο γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο μητρικό γάλα», ανέφερε ο Lewandowski.

Δείτε επίσης